Ecocampus

WAT IS ECOCAMPUS?

Ecocampus is een milieuzorgproject van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid, op maat van het hoger onderwijs. De Vlaamse overheid promoot milieuzorg in alle lagen van het onderwijs: van kleuterschool tot universiteit. Via het project Milieuzorg Op School (MOS) voor het basis- en secundair onderwijs zijn al heel wat leerlingen vertrouwd geraakt met milieuzorg. Ecocampus zet deze milieu-inspanningen verder in het hoger onderwijs.

De vijf associaties van Vlaanderen tekenden een overeenkomst om met Ecocampus van start te gaan. Met dit Ecocampusengagement slaan de Vlaamse overheid en de associaties de handen in elkaar.

Op elke associatie zijn er één of meerdere Ecocampusbegeleiders aangesteld die “te velde” als de voelsprieten van het project zullen werken. Zij vertalen de noden van de associatie en haar instellingen naar het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie in Brussel en proberen omgekeerd de doelstellingen van Ecocampus passend in de werking van de associatie en haar instellingen te integreren. Voor de VUB is de Ecocampusbegeleider Simone Heinen ( simone.heinen@lne.vlaanderen.be ).

Ecocampus werkt rond drie actiedomeinen:

Milieuzorg op je campus

Universiteiten en hogescholen hebben een voorbeeldfunctie op gebied van milieuzorg. En Ecocampus helpt om dat waar te maken. Er kan rond verschillende thema’s gewerkt worden: afval, water, energie, mobiliteit… Ecocampus geeft je per thema suggesties en praktische tips, maar ook een stappenplan om een complex systeem als milieuzorg aan te pakken.

Milieuzorg in je opleiding

Zorgzaam omgaan met milieu en natuurlijke hulpbronnen bevordert op termijn onze welvaart. Daarom is het erg belangrijk dat milieuzorg in de curricula van alle opleidingen aan bod komt. Op die manier worden studenten tijdens hun opleiding aangemoedigd om milieuvriendelijk te handelen en die attitude voort te zetten in hun toekomstig professioneel leven. Ecocampus biedt hiervoor extra stimulansen, zoals kant- en klare pakketten en initiatieven zoals studiedagen.

Milieuzorg in het studentenleven

De studenten kunnen uiteraard ook zelf de mouwen opstropen. Elk academiejaar plant Ecocampus een aantal acties rond milieuzorg, specifiek gericht op studenten.

EcoCampus Naslagwerk