VUB Faculteit Geneeskunde en Farmacie Faculteit Geneeskunde en Farmacie

  • Doorgaan naar inhoud
  • Spring naar hoofdnavigatie om in te loggen

Nav weergave zoeken

Navigatie

  • GF-Home
  • VUB HomeVUB Home
  • Uurroosters
  • Contact
  • Snel naar
  • Research
  • STUDENT

Zoeken

Logo
U bevindt zich hier: Home

Navigatie

GF-Home
CORONA: Online Studeren
Toekomstige student
Waarom studeren a/d VUB?
Infomomenten
Praktisch om te beginnen
Studentenservice
Studentenverenigingen
Studierendement
Toelatingsexamen geneeskunde
Word Zorgverlener in Brussel
Dagonderwijs
Biomedische wetenschappen
Farmaceutische wetenschappen
Geneeskunde
Master na master
Doctoral school
VisitatierapportenVisitatierapporten
Avondonderwijs
Management en beleid i/d gezondheidszorg
Management, zorg en beleid in de gerontologie
Schakelprogramma's
Voorbereidingsprogramma's
Student
Aanvraagformulieren
Aanvraag afstuderen januari
Aanvraag overmacht examen
Academische kalender
Attesten
Deliberaties en Proclamaties
Eventuele overstap naar EhB?
Examens
Faciliteiten
Huis voor GezondheidHuis voor Gezondheid
Internationale uitwisseling
Jaarafgevaardigden
Leerkrediet
Medische Bibliotheek
Ombudsdienst voor studenten
Reglementen
SkillslabSkillslab
Stage
Studentenjobs aan de VUB
Studiebegeleiding
Studietrajectbegeleiding
Studiebegeleidingscentrum
Studiefinanciering
Studievoortgang
Uurroosters
VMINF
Werken en studeren
Research
Core Facilities
Research Clusters
Index
Biomedical Imaging and Medical Physics
Cardiovascular Diseases
Development, Ageing & Pathology
Diabetes
Liver and Cell Biology and Toxicology
Neurosciences
Oncology
Pharmaceutical Research and Data Technology
Public Health
Reproduction - Genetics & Regenerative Medicine
Funding database
Vakgroepen
Doctoraten
Recent Publications
Richtlijnen & reglementen
Schenk uw lichaam
Statistical Consultancy
Organisatie
Algemeen Nieuws
Bureau van het Faculteitsbestuur
Commissies
Dienst Informatica Jette (ICTJ)
Ecocampus
Faculteitssecretariaat
VacaturesVacatures
Registration Incoming Staff
Congresdienst
Informatie
Catering
Reservatie
Campus Plan & bereikbaarheid
LokalenreglementLokalenreglement
Uitstraling
Afscheid Prof Dr Amy
Afscheid Prof Dr Ebinger
Alumni
Eredoctoraten
Galerij
Login | Logout
Onderwijskundig Platform
Introductie
Sitemap

Schenk aan de VUB Foundation

U maakt het verschil
Dankzij uw gift kan de VUB investeren in excellence!

schenk nu foundation

GF Sfeerbeelden

2010
2009
Nieuwjaarsreceptie 2014
2010
Proclamatie 2016
2007
GK
Witte Jassen Ceremonie 2017
Diploma uitreiking 2016
Proclamatie 1e zittijd 2014
2010
Diploma uitreiking 2018
2010
Witte Jassen Ceremonie 2014
Diplomauitreiking november 2013
Movub Lentesymposium 2014

VUB Twitter

Tweets by @VUBrussel

Campus Jette neemt afscheid van één van zijn grondleggers Prof. dr. Helmut Loeb overleden.

Zondag 15 augustus 2021 is in Brussel prof. dr. Helmut (Jean) Loeb op 93-jarige leeftijd overleden. Hij stond mee aan de wieg van de VUB en was nauw betrokken bij de uitbouw van de medische faculteit in Jette.

Professor Loeb werd in 1978 één van de eerste medische proffen van de VUB maar hij gaf in 1966 aan de ULB al seminaries pediatrie in het Nederlands. Vanaf 1978 consulteerde hij ook in het pas opgerichte AZ Jette (nu UZ Brussel) en hij was de grondlegger van het kinderziekenhuis dat 7 jaar later de deuren opende.

Prof. Loeb was bijzonder geliefd bij collega’s en studenten omwille van zijn grote klinische kennis maar vooral omdat hij de moeilijkste problemen op de meest eenvoudige manier kon onderwijzen en dit steeds met een vleugje humor en veel empathie. Daarnaast was Jean Loeb ook gekend voor zijn studentikoziteit. Ook als professor bleef hij vele jaren Saint-Vé vieren.

Professor Loeb had een gouden hart. Zo bleef hij zich tot zijn laatste dagen inzetten voor kinderen die het sociaal moeilijk hebben.

De faculteit geneeskunde en farmacie betuigt langs deze weg zijn medeleven met de familie, vrienden en collega´s van prof. Loeb en wenst hen veel sterkte.

Gezonde pancreas bevat cellen die lijken op meest agressieve tumorcellen

Een team onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, het UZ Brussel en wetenschappers uit binnen- en buitenland onder leiding van VUB-prof Ilse Rooman, hebben in de pancreas van gezonde mensen een cel ontdekt die heel veel gelijkenis heeft met de agressiefste pancreaskankercellen. Met deze ontdekking hopen de onderzoekers meer inzicht in de ontwikkeling van deze gevaarlijke kanker te krijgen, zodat die beter opgespoord en behandeld kan worden. Negentig procent van de patiënten overlijdt binnen de vijf jaar. De afgelopen jaren neemt het aantal mensen met pancreaskanker steeds meer toe.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Gut, het meest vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift binnen de Gastro-enterologie.

“We ontdekten in de pancreas van gezonde mensen een zeldzame cel die heel veel gelijkenis vertoont met de meest agressieve groep van tumoren. De cellen zijn talrijker in patiënten met chronische ontsteking van de pancreas, een risicofactor voor kanker. Tot nu toe ging men ervan uit dat dergelijke cellen in de pancreas niet bestonden. Hoe kunnen we de tumor behandelen als we het gezonde orgaan al niet ten volle kennen? Deze cel kan aan de oorsprong liggen van een specifiek subtype van pancreaskanker of ons minstens leren hoe dit subtype zich ontwikkelt, kennis die onontbeerlijk is voor betere opsporing en behandeling,” zegt prof. Rooman.

"Slechts 1 cel op 20.000 cellen van de gezonde pancreas vertoont kenmerken die veel gelijkenis vertoont met tumorcellen van het meest agressieve subtype. In patiënten met chronische pancreatitis, een risicofactor voor tumorontwikkeling, komen deze cellen wel veel meer voor. In andere organen waar tumoren van een vergelijkbaar subtype kunnen ontstaan, werd de rol van deze cellen reeds beschreven. In de gezonde pancreas echter werd hun bestaan tot heden ontkend. Rooman over de ontdekking van deze zeldzame cel. “Wij konden deze cellen ook niet terugvinden in de meest gebruikte diermodellen. Dit kan ook verklaren waarom men tot nu toe aannam dat deze cellen niet bestonden in de pancreas. Waarschijnlijk zijn deze diermodellen, waar nochtans tot nu toe de meeste bevindingen op steunden, onbruikbaar om dit type tumor specifiek te gaan bestuderen.”

Het team van prof. Rooman is nu gestart met het kweken van menselijke cellen om de rol van deze nieuw ontdekte cellen in kanker te ontrafelen. Rooman: “Wij vermoeden dat deze nieuwe cel aan de oorsprong van het basale tumorsubtype ligt. Mocht nadien blijken dat dit niet het geval is, gaat studie van deze cellen toch meer inzichten geven in het subtype tumoren met de slechtste prognose. Hierdoor kan de tumor eerder opgespoord en efficiënter behandeld worden.”

Article: Discovery and 3D imaging of a novel {Delta}Np63-expressing basal cell type in human pancreatic ducts with implications in disease

 

VUB-prof Karen Sermon voorzitter European Society for Human Reproduction and Embryology

Prof Dr Karen Sermon van de onderzoeksgroep Reproductie en Genetica van de faculteit Geneeskunde en Farmacie is tot voorzitter verkozen van de European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE) tijdens hun jaarlijkse congres, dat online plaatsvond. Dit is een grote eer voor de faculteit en de VUB, omdat ESHRE de grootste wetenschappelijke vereniging is in Europa op het gebied van reproductie en infertiliteit. Sermon zal in de voetstappen treden van Profs Em André Van Steirteghem en Paul Devroey, die in de jaren 80 van de vorige eeuw ESHRE mee uit de grond hebben gestampt, en die beiden gediend hebben als chair van de vereniging.

Lees meer...

Overlijdensbericht prof. dr. Frans Gordts

Afgelopen vrijdag 25 juni is prof. dr. Frans Gordts op 61-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte.
Professor Gordts was diensthoofd KNO sinds 2007 en aangesteld als professor aan onze Faculteit sinds 2002.
Velen zullen Prof. Gordts blijven herinneren als een professioneel deskundig clinicus en academicus, zeer loyaal aan ons ziekenhuis en onze faculteit en universiteit. Een beminnelijke en bijzonder aangename collega.
Vanuit de faculteit wensen we zijn echtgenote, kinderen, familie, vrienden, collega´s en medewerkers heel veel sterkte en warmte toe.

Jaaroverzicht UZ Brussel schetst frappant beeld van 2020

In maart 2020 ging het licht uit. Wat betekende dit zeer concreet voor een ziekenhuis zoals het UZ Brussel? Een groot aantal feiten schetsen samen een duidelijk en frappant beeld. Soms leek het coronajaar 2020 uitzichtloos. Dat was het niet. Er bleek overduidelijk ook licht in de duisternis. Ga naar www.dekrachtvanlicht.be en ervaar het zelf.

Lees meer...

krachtvhlicht

Ziek na vaccinatie. Goed of slecht?

immuunhelden vaccinatie

Vaccin … Wellicht één van de meest gebruikte zoektermen in het voorbije jaar. Het is dan ook één van de belangrijkste antwoorden van de wetenschap op de huidige coronapandemie. Maar hoe werken vaccins? Wat met die ‘nieuwe’ mRNA-technologie? En waar brengt het ons in de toekomst? Sabine en Sigrid van onderzoeksgroep NAVI (Neuro-Aging and Viro-Immunotherapy) maken je wegwijs in mensentaal, makkelijk verteerbaar, van mRNA tot virus.

U kan hier meer lezen.

GF- wetenschappers Lara Pivodic en Kim De Veirman verkozen als lid van de Jonge Academie

De Jonge Academie verwelkomt weldra tien nieuwe leden. Drie ervan zijn verbonden aan de VUB: Lara Pivodic, Kim De Veirman, beiden uit de life sciences en archeoloog Barbora Wouter. Ze worden samen met de overige nieuwe leden geïnaugureerd tijdens een online publieksevent op 26 maart.

Lara Pivodic onderzoekt vanuit internationaal perspectief hoe gezondheidszorg en het maatschappelijk beleid kunnen bijdragen tot een goede laatste levensfase en een goede dood voor ouderen. Met onderzoeksmethodes uit de medische en sociale wetenschappen bestudeert ze de laatste levensjaren en -maanden van ouderen uit verschillende landen en evalueert ze de effecten van palliatievezorgprogramma’s voor patiënten, naasten en zorgverleners.

Kim De Veirman is biomedica en onderzoekt nieuwe, gepersonaliseerde behandelingen voor patiënten met hematologische kankers. Met behulp van nanobodies - kleine eiwitten die voorkomen in het bloed van kameelachtigen - en immuuntherapie (o.a. CAR-T-celtherapie) probeert ze de residuele kankercellen te bestrijden. Haar focus ligt op translationeel kankeronderzoek, met als doel de diagnose en behandeling van hematologische kankers te verbeteren.

Barbora Wouters is onderzoeksprofessor in de geo-archeologie. Ze specialiseert zich in de microscopische studie van vroegmiddeleeuwse steden in de Lage Landen en Vikingsteden in Scandinavië. Daarnaast zet ze zich in voor publieksarcheologie via o.a. het tijdschrift Ex situ, alsook voor gelijke kansen binnen de archeologische en academische sector.

Naast de drie VUB-wetenschapsters treden ook vijf nieuwe jonge wetenschappers van KU Leuven, een wetenschapper van UHasselt en een van UAntwerpen toe tot de Jonge Academie. Een overzicht van alle nieuwe leden is te vinden op de website van de Jonge Academie.

De Jonge Academie

De Jonge Academie is een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid. Via standpunten, opinies en evenementen over actuele thema’s wil zij bijdragen aan de publieke beeldvorming over wetenschap en aan het debat over wetenschapsbeleid, specifiek vanuit het perspectief van de jonge academicus en kunstenaar.

Lara PidovicKim De Veirman

Onderzoek naar proefdiervrije methoden voor het testen van chemische stoffen

VUB-prof Mathieu Vinken coördineert prestigieus Europees project

Prof. dr. Mathieu Vinken, apotheker-toxicoloog verbonden aan het departement Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen van de VUB, neemt vanaf 1 mei voor een periode van 5 jaar de algemene leiding op zich van het ONTOX-project. Binnen dit ambitieus project, gesteund met een Europese subsidie van ruim 17 miljoen Euro, gaan 18 Europese en Amerikaanse partners op zoek naar innovatieve methoden om de veiligheid van chemische stoffen te evalueren zonder gebruik te maken van proefdieren.

Alvorens chemische stoffen, zoals geneesmiddelen, voedingsadditieven, cosmetische ingrediënten en pesticiden, op de markt kunnen gebracht worden, dienen zij eerst onderworpen te worden aan grondige testen om hun veiligheid te garanderen. Dat gebeurt traditioneel aan de hand van protocols die regulatorisch werden vastgelegd en die veelal gebaseerd zijn op het gebruik van grote aantallen proefdieren. Dergelijke aanpak wordt vanuit ethisch standpunt steeds meer bekritiseerd. Bovendien wordt bij deze aanpak aangenomen dat de verkregen resultaten bij de dierproeven relevant zijn voor de mens. Vooral in de farmaceutische sector is het is nu echter duidelijk geworden dat tot de helft van de dierproeven onbeduidend zijn voor de mens en dit wegens zogenaamde interspecies verschillen tussen mens en dier. Om deze redenen gaat vooral in de laatste 2 decennia wereldwijd geleidelijk meer aandacht uit naar het ontwikkelen en toepassen van proefdiervrije methoden ter evaluatie van de veiligheid van chemische stoffen.

Lees meer...

RED HET LEVEN VAN PROFESSOR DJALALI

VUB-GASTDOCENT DJALALI DREIGT GEËXECUTEERD TE WORDEN

Het lijkt een scenario van een film te zijn, maar het is helaas een waargebeurd én actueel verhaal. Ahmadreza Djalali, een Zweeds-Iraanse spoedarts en gastprof aan de VUB, zit al meer dan vier jaar vast in een Iraanse gevangenis. Nochtans is hij geen misdadiger. De Iraanse autoriteiten beschuldigden hem van spionage en arresteerden hem zonder aanhoudingsbevel tijdens een werkbezoek aan Iran.
Op 24 november 2020 kregen we verontrustend nieuws over dr. Ahmadreza Djalali. De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali telefoneerde die ochtend naar zijn echtgenote Vida Mehrannia met de alarmerende boodschap dat hij afscheid moest nemen. Hij werd in afzondering geplaatst en ingelicht dat hij snel geëxecuteerd zou worden.

 Wat kan jij doen?

Jij kan mee de druk op de Iraanse autoriteiten opvoeren. Voer samen met Amnesty International, de VUB en de familie van Ahmadreza Djalali actie en red mee het leven van professor Djalali.

1. DEEL DE VRAAG OM VRIJLATING OP SOCIALE MEDIA
Iran is gevoelig voor zijn online reputatie. Doe een oproep via social media en tag op Twitter en Instagram de president van Iran @hrouhani, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken @jzarif en de "opperste leider" @khamenei_ir met de hashtag #SaveAhmadreza.

2. STUUR EEN MAIL NAAR DE IRAANSE AUTORITEITEN
Stuur zo snel mogelijk een e-mail naar de Iraanse ambassade (secretariat@iranembassy.be). Download hieronder de voorbeeldmail en eis dat de Iraanse autoriteiten onmiddellijk de doodstraf van dr. Djalali intrekken. Download hier de voorbeeldmail van Amnesty International. Lees hier meer over de acties van Amnesty International voor Ahmadreza Djalali.

3. NEEM DEEL AAN DE SCIENCE MARATHON OP WOENSDAG 9 DECEMBER
Onze collega’s van de Università del Piemonte Orientale organiseren op woensdag 9 december een 24u durende Science Marathon waarin wetenschappers in een korte boodschap hun nieuwste wetenschappelijke inzichten delen en een dr. Djalali een hart onder de riem steken. Alle info vindt u hier.

VUB-onderzoeker Mathieu Vinken ontvangt prestigieuze Methusalem financiering voor onderzoek naar leverziekte

Het Methusalemprogramma van de Vlaamse overheid biedt toponderzoekers een structurele financiering van lange duur waardoor zij minder afhankelijk zijn van externe, projectmatige financiering. Het is een van de meest gegeerde types financiering die Vlaanderen kan toekennen; €300.000 per jaar voor 7 jaar, hernieuwbaar tot aan het emeritaat.

Prof. dr. Mathieu Vinken is apotheker-toxicoloog gespecialiseerd in leveronderzoek. Hij onderzoekt de onderlinge communicatie van de cellen in ons lichaam. De cellen gebruiken hiervoor chemische signalen die verstuurd worden doorheen kanaaltjes. Soms loopt dat fout en dan ontstaat een probleem, hetgeen ingeval van cellulaire communicatie meestal resulteert in ziekte.

Het team onder leiding van Mathieu Vinken binnen de vakgroep Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen van onze faculteit, onderzoekt de klinische relevantie van dit concept bij verschillende acute en chronische leverziektes. Naast fundamenteel onderzoek van zulke cellulaire mechanismen, worden ook nieuwe stoffen die dergelijke cellulaire communicatie kunnen beïnvloeden getest, als mogelijke nieuwe geneesmiddelen ter behandeling van leverziekte. Bovendien onderzoekt het team van
Mathieu Vinken de toxicologische relevantie van dit concept. Meer specifiek wordt nagegaan of het vermogen van chemische stoffen om communicatie tussen levercellen te verstoren een manier is om leverschade te voorspellen en aldus te voorkomen.

Vinken: “Het onderzoek dat ondersteund zal worden met de Methusalem financiering opent veelbelovende perspectieven voor de grote groep aan patiënten lijdend aan leverziekte, dewelke wereldwijd aan de basis ligt van de vijfde meest voorkomende doodsoorzaak”.

Naast Mathieu Vinken ontvangt nog een tweede onderzoeker van de VUB Methusalem financiering. Gert Desmet, hoofd van de onderzoeksgroep Chemical Engineering van het departement Bioengineering Sciences, ontvangt structurele steun voor de ontwikkeling van innovatieve chromatografieinstrumenten.

Het Corona Debat 2.0

Congres Medische Wereld - zaterdag 19 december – 11u

 

Medische Wereld organiseert i.s.m. Kanaal Z op zaterdagochtend 19 december het Corona Debat 2.0. De topics zijn impact op de gezondheidszorg en de samenleving. Topsprekers en beleidsmakers zijn opnieuw aanwezig in de studio. Namens de VUB nemen rector Caroline Pauwels, huisarts Johan Vansintejan en CEO van het UZ Brussel Marc Noppen deel.

De uitzending kan live worden gevolgd op zaterdag 19/12 om 11u via https://live.medischewereld.be Kanaal Z zal het debat heruitzenden vanaf zaterdag 19/12 om 18u tem 25/12 telkens om 9u, 13u en 18u. Het debat zal de dag na het overlegcomité van 18 december plaatsvinden.

Caroline Pauwels en Marc Noppen zijn actief betrokken in het debat als panellid. Professor Pauwels zal het onderwijs in coronatijden toelichten en professor Noppen de vaccinaties en de situatie in de ziekenhuizen. Professor Johan Vansintejan spreekt in de studio over de positie van de huisartsen.

Daarnaast nemen nog grote kopstukken deel, zoals Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke, Minister van Financiën Vincent Van Peteghem, infectiologe Erika Vlieghe en viroloog Steven Van Gucht.

Download hier het volledige programma

Pagina 2 van 22

  • Start
  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Volgende
  • Einde
                          

GF-web v6 ©2000 - 2022   • Vrije Universiteit Brussel • Faculteit Geneeskunde & Farmacie • Brussels Health Campus

Laarbeeklaan 103 • 1090 Jette, BE • Tel: +32 (2) 477 41 02 • Fax: +32 (2) 477 41 59