VUB Faculteit Geneeskunde en Farmacie Faculteit Geneeskunde en Farmacie

  • Doorgaan naar inhoud
  • Spring naar hoofdnavigatie om in te loggen

Nav weergave zoeken

Navigatie

  • VUB HomeVUB Home
  • Telefoonboek
  • Uurroosters
  • Contact
  • Snel naar
  • Research
  • STUDENT

Zoeken

Logo
U bevindt zich hier: Home

Navigatie

GF-Home
Toekomstige student
Waarom studeren a/d VUB?
Infomomenten
Praktisch om te beginnen
Studentenservice
Studentenverenigingen
Studierendement
Toelatingsexamen geneeskunde
Word Zorgverlener in Brussel
Dagonderwijs
Biomedische wetenschappen
Farmaceutische wetenschappen
Geneeskunde
Master na master
Doctoral school
VisitatierapportenVisitatierapporten
Avondonderwijs
Management en beleid i/d gezondheidszorg
Management, zorg en beleid in de gerontologie
Schakelprogramma's
Voorbereidingsprogramma's
Student
Aanvraagformulieren
Aanvraag afstuderen januari
Aanvraag overmacht examen
Academische kalender
Attesten
Deliberaties en Proclamaties
Eventuele overstap naar EhB?
Examens
Faciliteiten
Huis voor GezondheidHuis voor Gezondheid
Internationale uitwisseling
Jaarafgevaardigden
Leerkrediet
Medische Bibliotheek
Ombudsdienst voor studenten
Reglementen
SkillslabSkillslab
Stage
Studentenjobs aan de VUB
Studiebegeleiding
Studietrajectbegeleiding
Studiebegeleidingscentrum
Studiefinanciering
Studievoortgang
Uurroosters
VMINF
Werken en studeren
Research
Core Facilities
Research Clusters
Index
Biomedical Imaging and Medical Physics
Cardiovascular Diseases
Development, Ageing & Pathology
Diabetes
Liver and Cell Biology and Toxicology
Neurosciences
Oncology
Pharmaceutical Research and Data Technology
Public Health
Reproduction - Genetics & Regenerative Medicine
Funding database
Vakgroepen
Doctoraten
Recent Publications
Richtlijnen & reglementen
Schenk uw lichaam
Statistics (booking)
Organisatie
Algemeen Nieuws
Bureau van het Faculteitsbestuur
Commissies
Dienst Informatica Jette (ICTJ)
Ecocampus
Faculteitssecretariaat
VacaturesVacatures
Registration Incoming Staff
Congresdienst
Informatie
Catering
Reservatie
Campus Plan & bereikbaarheid
LokalenreglementLokalenreglement
Uitstraling
Afscheid Prof Dr Amy
Afscheid Prof Dr Ebinger
Alumni
Eredoctoraten
Galerij
Login | Logout
Onderwijskundig Platform
Introductie
Parking Campus Jette
Parkingbeheer
Nieuwe regeling vanaf 2015-16 Personeel
Nieuwe regeling vanaf 2015-16 Studenten
Aanvraagformulier Personeel
Aanvraagformulier Studenten
Sitemap

Schenk aan de VUB Foundation

U maakt het verschil
Dankzij uw gift kan de VUB investeren in excellence!

schenk nu foundation

GF Sfeerbeelden

GK
Witte Jassen Ceremonie 2019
2010
Medische Wereld 2016
BBQ 2013
Diplomauitreiking november 2013
Infodag 23 maart 2013
Diploma uitreiking 2016
2011
2011
2005
PersoneelsBBQ 2016
2012
2006
Proclamatie 2016
Proclamatie 1e zittijd 2014

VUB Twitter

Tweets by @VUBrussel

UZ Brussel gebruikt voor het eerst robotchirurgie voor behandeling syndroom van Dunbar

Sneller herstel en korter ziekenhuisverblijf dankzij robotgeassisteerde ingreep

In het Centrum voor Hart- en Vaatziekten van het UZ Brussel onderging een patiënt met het syndroom van Dunbar voor het eerst een operatieve ingreep via robotchirurgie. Een robotgeassisteerde ingreep is voor de patiënt minder invasief waardoor die minder pijn heeft, sneller herstelt en 3 tot 4 dagen minder in het ziekenhuis verblijft. Daarenboven kunnen de chirurgen veel nauwkeuriger werken ten opzichte van een klassieke open operatie. Deze nieuwe aanpak is een stap vooruit in de behandeling van het syndroom van Dunbar en een uitbreiding van de expertise van robotgeassisteerde ingrepen in het UZ Brussel.

Uitbreiding expertise met robotchirurgie

Heelkundige ingrepen met behulp van een robot worden in het UZ Brussel al langer toegepast op de diensten Gynaecologie, Urologie, Abdominale Heelkunde, Thoraxheelkunde en Plastische Heelkunde. Door deze nieuwe toepassing voor patiënten van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten, breidt het UZ Brussel zijn expertise op het vlak van robotgeassisteerde chirurgie verder uit.

Lees meer...

Zelfrijdende shuttle toert op campus

Van maandag 12 augustus tot 31 oktober pendelt tussen de studentenkoten op onze campus en de hoofdingang van de faculteit (Gebouw A) een zelfrijdende shuttle. Bedoeling is het gebruik van een autonoom busje te testen in een complexe omgeving met uiteenlopende gebruikersgroepen. Langs het parcours zijn een aantal ingrepen gebeurd om de shuttle ongestoord te laten rijden en parkeren.

Start eerste fase onderzoeksproject

Het testen van deze zelfrijdende shuttle vindt plaats in het kader van het VUB/ULB-onderzoeksproject Autonomous Shuttle Service for Brussels Health Campus. Er wordt onderzocht wat de opportuniteiten en evt. hinderpalen zijn om een autonome shuttle in te zetten voor medewerkers, studenten en op termijn ook patiënten en bezoekers op onze campus. Van 12 augustus tot 23 augustus vinden overdag de technische testen plaats. Als die goed verlopen, kunnen passagiers vanaf 26 augustus tot eind oktober de shuttle elke weekdag gebruiken tussen 12 en 17 uur. Aangezien dit traject van de studentenkoten naar de faculteit loopt en terug, rekenen de onderzoekers rekenen vooral op studenten. In deze testfase zal er nog een operator aan boord zijn.

Parkeerverbod en aangepaste wegmarkeringen

Om de zelfrijdende shuttle zo vlot mogelijk te laten rijden werden enkele tijdelijke aanpassingen aan de weg uitgevoerd:

  • Er is een tijdelijke middenberm aangebracht tussen de studentenkoten en de slagboom van de parking van de faculteit om ervoor te zorgen dat het huidige parkeerverbod langs de kant van de weg gerespecteerd wordt. De parkeerplaatsen langs Basic Fit blijven beschikbaar. 
  • Aan de studentenkoten zijn 2 parkeerplaatsen voorbehouden voor de halte van de shuttle. Die worden met signalisatie aangeduid.

Voor het hoofdgebouw van de faculteit zijn eveneens 2 parkeerplaatsen voorbehouden als halte en keerpunt. De autonome shuttle zal deel uitmaken van het reguliere verkeer en rijden aan een beperkte snelheid (max. 10 km/u). Gelieve hiermee rekening te houden.

Meer informatie over dit project vindt u hierhier. Een update volgt na de eerste testfase. Stay tuned!

Masterstudent Biomedische Wetenschappen Inge Oudaert onderscheiden op internationaal studentencongres

VUB-student Inge Oudaert heeft op de MOSA Conference in Maastricht een award ontvangen voor de mondelinge presentatie van haar onderzoek getiteld “Amitriptyline strengthens effects of melphalan and bortezomib treatment in multiple myeloma”. Dit onderzoek kwam tot stand onder promotorschap van prof. dr. Eline Menu en dr. Sylvia Faict.

Sinds 2003 nemen de studenten 2de master Biomedische Wetenschappen deel aan een internationaal studentencongres in Maastricht. Op dit congres krijgen (bio)medische studenten de mogelijkheid om hun eigen wetenschappelijk onderzoek voor te stellen. De auteurs met de beste ingezonden abstracts krijgen de mogelijkheid tot een mondelinge presentatie en de andere auteurs stellen hun onderzoek voor met een posterpresentatie. Beide worden beoordeeld door een internationale jury.

De gezondheidszorg is meer dan zorg

Activiteitenrapport 2018 UZ Brussel: meer activiteiten met minder mensen vereist wendbaarheid

De jaarcijfers 2018 van het UZ Brussel laten een duidelijke toename van de activiteiten zien: meer raadplegingen (+7,1%), meer opnames (+4,4%), meer daghospitalisaties (+6,7%), meer technische verstrekkingen (+4,4%), meer contacten op de spoedgevallendienst (+4,1%), meer wetenschappelijke output (publicatie van 1.006 wetenschappelijke artikels). Dit alles werd geklaard met iets minder medewerkers, gerekend in voltijdse equivalenten (3.075). Tegelijk werden de inspanningen verhoogd inzake welzijn van de medewerkers, mobiliteit en duurzaamheid van de activiteiten. 2018 was voor het UZ Brussel (in navolging van de lancering van het dialoogproject ZORG2030 in 2017) opnieuw een ‘luisterjaar’. En dit alles zonder in het rood te eindigen. Daarmee symboliseren de jaarcijfers en de belangrijke activiteiten van 2018 goed een aantal trends die vandaag de gezondheidszorg kenmerken.

Jaarverslag 2018 UZB

Lees meer...

Em. prof. dr. Wim Betz overleden

Afgelopen zaterdag, op 8 juni, is em. prof. dr. Wim Betz overleden na een lange ziekte. Hij werd 76 jaar.

Wim Betz begon zijn carrière als huisarts alvorens hij huisartsgeneeskunde ging doceren aan de Vrije Universiteit Brussel. Tot 2007 was hij ook diensthoofd van het Centrum voor Huisartsenopleiding aan de VUB.

Professor Betz liet zich opmerken als een kritisch denker die zowel traditionele evidenties als nieuwe alternatieven beoordeelde op hun wetenschappelijke waarde, zonder daarbij een blad voor de mond te nemen. In zijn onderwijs aan toekomstige huisartsen gaf hij in de jaren '80 al lessen over levensbeëindiging en euthanasie. Hij doceerde ook een cursussen over de kritische studie van alternatieve geneeswijzen en over evidence based medicine (EBM).

Prof. dr. Dirk Devroey herinnert zich zijn voorganger en mentor als een kritisch denker die zijn tijd vooruit was: "Hij was een lichtend voorbeeld voor iedereen die bewijskracht wilde in het medisch handelen, nog voor er sprake was van EBM. Als student aan de VUB leerde hij ons ook omgaan met euthanasie, nog voor dat wettelijk geregeld was."

Wim Betz was stichtend lid, voorzitter en erevoorzitter van de 'Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale' (SKEPP). Jarenlang zou hij met SKEPP alternatieve geneeswijzen en pseudowetenschap op de korrel nemen. Ook toen hij reeds ziek was, bleef Wim Betz zich op publieke fora kritisch uitlaten en waarschuwde hij onder meer voor de opkomst van antivaccinatiebeweging.

De faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB houdt eraan zijn nabestaanden, vrienden, collega's en sympathisanten te condoleren met het verlies van een bezield man met een scherpe geest.

Patiënt-Zorgverlener:Piloot-Co-piloot 1 oktober 2019

patient zorgverlener 1 10 2019

Pagina 2 van 33

  • Start
  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Volgende
  • Einde
                          

GF-web v6 ©2000 - 2019 • Vrije Universiteit Brussel • Faculteit Geneeskunde & Farmacie • Brussels Health Campus

Laarbeeklaan 103 • 1090 Jette, BE • Tel: +32 (2) 477 41 02 • Fax: +32 (2) 477 41 59