Nieuwjaarsboodschap van de Decaan - 2018
Geachte collega’s,
Dames en heren,
Ik wil u graag allemaal hartelijk welkom heten bij deze feestelijke opening van het nieuwe jaar, het is daarbij traditie dat we kort terugzien op de gebeurtenissen van het voorbije jaar en dat vooruitzien naar de uitdagingen en opportuniteiten die zich in het komende jaar zullen stellen. Het is ook traditie dat we vandaag onze collega’s eren die het afgelopen jaar met pensioen zijn gegaan en dat we na afloop van deze nieuwjaarsboodschap samen met hen het glas zullen heffen om hen te bedanken voor hun inzet voor onze instelling.
Dames en heren de afgelopen 5 jaar heeft onze faculteit Geneeskunde en Farmacie het goed gedaan. We zijn met ongeveer 10% gegroeid en hebben nu 2099 studenten: 1319 bachelors en masters, 407 ManaMa studenten en 262 doctoraatsstudenten. De sterkste groei is er geweest bij de farmaceutische wetenschappen waar er een toename is met 50% over de afgelopen 5 jaar, van 300 tot 468 studenten in Ba en Ma samen, waarbij vooral de toename in de masterjaren van de opleiding geneesmiddelenontwikkeling opvalt. Ook bij de geneeskunde is er de afgelopen vijf jaar een toename geweest van 355 tot 474 studenten. Daar dienen we dan nog de 339 ASO’s en HAIO’s bij te tellen waardoor we dit jaar op meer dan 800 betoelaagbare studenten geneeskunde komen. Ik benadruk daarbij het woord betoelaagbaar, omdat vanaf 2018 alle diploma’s geneeskunde, dus ba, ma en manama zullen meetellen voor de toekenning van het zg onderwijsvariabele deel van de onderwijsmiddelen. We hopen en verwachten dat met name het relatief grote aantal arts-specialisten dat we in opleiding hebben zal leiden tot een verhoging van onze facultaire allocatie. Voor de toekomst van de campus Jette is een voldoende grote instroom in de opleiding Geneeskunde van groot belang. Zoals u weet wordt de instroom in deze opleiding sterk beperkt via een toelatingsexamen. In 2017 werd voor het eerst ook een toelatingsexamen aan Franstalige zijde georganiseerd, waardoor onze rekrutering in de regio Brussel over betere kansen zou moeten beschikken dan in de periode daarvoor, toen aankomende studenten geneeskunde zonder toelatingsexamen te hebben afgelegd konden starten aan de Franstalige instellingen. Nu een meer ‘level playing field’ werd bereikt zullen jongeren uit het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel mogelijk vaker voor de VUB kiezen en we hebben dit jaar dan ook een significante stijging gezien van het aantal generatiestudenten, dwz studenten die direct na de beëindiging van het SO hebben gekozen voor een studie geneeskunde aan de VUB.
De VUB en het UZ Brussel ontvangen 1.575.735 euro van Kom op tegen Kanker voor onderzoeksprojecten rond kanker

Dat maakte de organisatie bekend tijdens de plechtige beursuitreiking in de Ancienne Belgique. Het totale bedrag dat Kom op tegen Kanker dit jaar in patiëntgericht kankeronderzoek investeert is ruim 12 miljoen.
Het geld dat de VUB en UZ Brussel ontvangen van Kom op tegen Kanker is zowel bestemd voor onderzoeksprojecten, startersprojecten als afwerkersbeurzen. Het grootste bedrag gaat naar een exploratieve studie voor de behandeling van gevorderde kankers met een EGFR-, HER2- of Her3-mutatie. Het onderzoeksproject onder leiding van professor Jacques De Greve van het UZ Brussel ontvangt 510.750 euro. Twee startersbeurzen van elk 37.500 euro gaan naar onderzoek gepromoot door prof. dr. Bart Neyns en prof. dr. Karin Vanderkerken van de VUB). Ook gaat er in totaal 114.392 naar drie projecten in afwerking.
Amerikaanse Brian D. Novis Research Award voor Eline Menu en Elke De Bruyne

VUB-onderzoekers Eline Menu en Elke De Bruyne ontvingen in Atlanta een Amerikaanse Brian D. Novis Research Award van de International Myeloma Foundation voor hun onderzoek naar multipel myeloom.
In 1995 startte de International Myeloma Foundation (IMF) het Brian D. Novis Research Grant programma ter nagedachtenis van haar medeoprichter. De IMF reikt jaarlijks prijzen uit om onderzoek naar myeloom te stimuleren en zo de kansen van patiënten te verbeteren. Tot op de dag van vandaag heeft de IMF meer dan 100 veelbelovende projecten gesteund, waaronder nu dat van professoren Eline Menu en Elke De Bruyne. Ze namen hun prijs in ontvangst tijdens de jaarlijkse meeting van de American Society of Hematology in Atlanta.
Multipel myeloom (MM) is een kanker gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van plasmacellen in het beenmerg. De laatste jaren is er een enorme vooruitgang geboekt in de behandeling van de MM-patiënten onder andere dankzij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Toch hervallen de meeste patiënten door de aanwezigheid van overblijvende kankercellen na een effectieve eerste behandeling.
Een belangrijk kenmerk van multipel myeloom (MM) is de genomische instabiliteit, die leidt tot genetische defecten, drugresistentie en progressie van de kanker. De IMF kende Professor Elke De Bruyne een Brian D. Novis Research Junior Grant toe voor haar onderzoek naar de rol van protein arginine methyltransferase 5 (PRMT5) in de MM biologie, genomische instabiliteit en drugresponse.
Een andere oorzaak van herval, is de wisselwerking tussen de MM cellen en de beenmerg omgeving waarin ze zich nestelen. Professor Eline Menu ontving een Brian D. Novis Senior Award voor haar onderzoek naar de metabolische interactie tussen de MM cellen en hun omgeving.
Protesteer mee aan de Iraanse ambassade voor Dokter Djalali
Op donderdagavond 14 december houden Amnesty International en Vrije Universiteit Brussel een protestactie aan de Iraanse ambassade. Na een manifest oneerlijk proces werd de Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali, gastdocent aan de VUB, eind oktober ter dood veroordeeld in Iran. Dit weekend raakte bekend dat zijn advocaat nooit een hoger beroep indiende. Daardoor lijkt de uitvoering van de doodstraf steeds onvermijdelijker. De VUB roept studenten, wetenschappers, politici, diplomaten en andere burgers op sterk stelling te nemen tegen deze gang van zaken. We roepen de Iraanse autoriteiten op om hem zonder voorwaarden en onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen hem te laten vallen.
Professors ≠ criminals - Kom mee actie voeren voor de vrijlating van dr. Djalali:
- Donderdag 14 december van 18.00 tot 19.00 uur
- Iraanse ambassade, Franklin Rooseveltlaan 15, 1050 Elsene
- Door de EU-top zal het verkeer in de Brusselse binnenstad zwaar verstoord zijn. Metro en tram zullen dus de meest betrouwbare oplossing bieden. Met de wagen best extra reistijd incalculeren.
Amnesty International beschouwt Ahmadreza Djalali als een gewetensgevangene die enkel werd veroordeeld en wordt vastgehouden omwille van zijn weigering om zijn academische banden te gebruiken om te spioneren voor Iran.
De Iraanse autoriteiten hebben duidelijk lak aan de rechtsstaat en blijven vasthouden aan de doodstraf. Het bewijs dat werd aangeleverd tegen Djalali toont niets anders dan een academicus die vreedzaam zijn beroep tracht uit te oefenen.
Amnesty International lanceerde in oktober een petitie voor de vrijlating van dr. Djalai. Deze werd massaal door jullie ondertekend. Ook voor deze nieuwe protestactie reken ik op onze vereende krachten. Alleen samen kunnen we een verschil maken.
Bedankt om deze oproep verder te verspreiden,
#FreeAhmadreza
Caroline Pauwels
Rector Vrije Universiteit Brussel
Lees meer op VUB Today
LEERSTOEL WILLY CALEWAERT - 17 november 2017

Titularis: Em. prof. dr. Jean-Jacques Amy
Lezing : Een taak voor de universiteit: burgerlijke en politieke bewustmaking
17 november 13u00 auditorium Piet Brouwer
Em. prof. dr. Vera Rogiers laureaat van de Francqui leerstoel 2017-2018 aan de Universiteit Antwerpen

Professor Vera Rogiers, emeritus hoogleraar aan het departement ‘In Vitro Toxicologie en Dermato-Cosmetologie’ van de VUB, bekleedt in het academiejaar 2017-2018 de binnenlandse Francqui leerstoel aan de Universiteit Antwerpen.
Het centrale thema van de lezingen wordt het gebruik van alternatieve methoden ter vervanging van proefdieren in de toxicologie met dermato-cosmetische producten als toepassingsgebied.
Het onderzoek van professor Rogiers spitst zich toe op de ontwikkeling van in vitro modellen voor farmaco-toxicologische doeleinden. Daardoor moeten geneesmiddelen, cosmetische en andere chemische substanties niet meer op dieren getest worden. Verder doet ze onderzoek naar het gebruik van niet-invasieve methoden voor het meten van de doeltreffendheid van dermato-cosmetische producten.
Professor Rogiers is auteur of coauteur van meer dan 200 publicaties in internationale peer-reviewed tijdschriften en auteur of editor van verscheidene wetenschappelijke boeken. Haar werk als researcher wordt erg gewaardeerd. Ze sleepte diverse onderscheidingen in de wacht voor haar aanzienlijke bijdrage aan het onderzoek binnen de toxicologie en voor de ontwikkeling van alternatieve methoden in het bijzonder. De Francqui leerstoel toegekend aan professor Rogiers, omvat 5 lezingen die publiek en gratis toegankelijk zijn.
De lezingenreeks gaat van start met een inaugurale lezing op vrijdag 8 december 2017 om 16 uur in aula O8 van Gebouw O op Campus Drie eiken van de UA.
LEERSTOEL WILLY CALEWAERT - 10 november 2017

Titularis: Em. prof. dr. Jean-Jacques Amy
Lezing : De Wereld Waarin Wij Leven
10 november 13u00 auditorium Piet Brouwer
Protestlezing tegen doodstraf VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali - vrijdag 27 oktober 2017
Rampenarts en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is in Iran door de rechter veroordeeld tot de doodstraf zonder een eerlijke rechtsgang. Rector Caroline Pauwels roept namens de hele VUB-gemeenschap op tot massale steun.
Op de protestactie zullen rector Caroline Pauwels, collega’s Gerlant Van Berlaer en/of Ives Hubloue, directeur Wies De Graeve van Amnesty International Vlaanderen en professor Jean Jacques Amy het woord nemen. De geplande lezing van die laatste in het kader van van de leerstoel Calewaert van deMens.nu zal worden omgezet naar een protestlezing tegen de terdoodveroordeling van Ahmadreza Djalali.
Sluit bij ons aan op vrijdag 27 oktober om 13u op de Brussels Health Campus in Jette en teken de petitie!!
Lees meer op VUBTODAY.be
Parking Jette: Geen doorgang naar gebouwen EFGHK met de auto op maandag 30 oktober

Op maandag 30/10 is de doorgang naar de circulatielus rond de gebouwen EFGHK onderbroken door werken.
Toegang tot de campus met de wagen is die dag enkel mogelijk via de hoofdingang. De parkeerplaatsen rond gebouw K, het farmaciegebouw en aan het containerpark zijn niet bereikbaar. Ook de parking van de tandheelkundige kliniek zal onbeschikbaar zijn.
U maakt best gebruik van de afstandsparkings: Bowling Stones (op vertoon VUB studenten- of personeelskaart), research park Zellik of de betaalparking van UZ Brussel.
HET TWEEDE GELAAT - Een exclusieve blik achter de schermen
Vanaf woensdag 25 oktober loopt 'Het Tweede Gelaat' in de bioscoop. De nieuwste film van Jan Verheyen is het sluitstuk van de trilogie 'De Zaak Alzheimer' en 'Dossier K', gebaseerd op het werk van Jef Geeraerts. Verschillende scènes met Koen De Bouw en Werner De Smedt in de rollen van het speurdersduo Vincke en Verstuyft, werden precies een jaar geleden ingeblikt op de VUB-campus in Jette. En dat ging niet onopgemerkt voorbij ...