Onderwijskiezer Slaagkansen in het hoger onderwijs

Afgelopen week werden er op Onderwijskiezer.beOnderwijskiezer.be cijfers ter beschikking gesteld met betrekking tot de doorstroomkansen in het hoger onderwijs per studierichting in het secundair onderwijs. Het gaat hierbij om:

• het studierendement van generatiestudenten per studierichting secundair onderwijs en per bacheloropleiding
  • het aandeel studenten dat na drie, vier of vijf jaar een bachelordiploma behaalt per studierichting secundair onderwijs.

Het doel van deze informatie is om jongeren en ouders objectieve informatie te bieden die hen kan ondersteunen bij het maken van keuzes in het secundair en lager onderwijs.

De cijfers tonen aan dat een inhoudelijke match tussen het secundair en hoger onderwijs bepalend is voor de slaagkansen. Zo doen afgestudeerden uit Industriële ICT het bijvoorbeeld goed in de professioneel gerichte bachelor-opleidingen Elektronica ICT en Multimedia en communicatietechnologie. De algemene veronderstelling dat ASO de beste garantie voor het hoger onderwijs zou moeten zijn, gaat dan ook niet altijd op.