UZ Brussel lanceert vernieuwend jaarverslag

Het UZ Brussel pakt voor de derde keer uit met een bijzonder jaarverslag. Het is opnieuw helemaal digitaal, het geeft het woord aan patiënten en toont de essentie van 2014 via infographics.

Het jaarverslag 2014 van het UZ Brussel vertrekt in een eerste laag van 9 foto’s van patiënten. De foto’s zijn in zwart-wit en van de hand van Bas Bogaerts. Bij elke foto hoort een korte audio-toelichting.

Daar zorgt acteur Vic De Wachter voor in de Nederlandstalige en auteur en ex-RTBF presentator Jacques Mercier in de Franstalige versie. Zij leggen het verband tussen de getuigenissen van de 9 patiënten en de werking van het universitair ziekenhuis die grafisch wordt weergegeven in een tweede laag.

Het jaarverslag is te zien op http://jaarverslag2014.uzbrussel.behttp://jaarverslag2014.uzbrussel.be

Dilemma’s in de zorg

Het UZ Brussel doet in het jaarverslag meer dan enkel terugblikken op het voorbije jaar. Het omschrijft ook uitdagingen, beschrijft trends en kijkt vooruit. Op die manier schetst het een beeld van de uitdagende context waarin een universitair ziekenhuis vandaag actief is. Zo combineert het zorg met onderzoek en onderwijs in een onzekere financiële omgeving. Ook het dilemma tussen een zorgaanbod waarvan de kwaliteit steeds vaker wordt becijferd en een patiëntgerichte zorg komt aan bod.

Prof. Marc Noppen, gedelegeerd bestuurder van het UZ Brussel: “We moeten kostenefficiënt en resultaatgericht zijn en tegelijk kwaliteitsvolle en veilige zorg aanbieden. De gezondheidszorg is in volle evolutie en dat vraagt dat ziekenhuizen steeds flexibeler worden om zich aan te passen. De dreiging is dat we, tegen onze eigen intenties in, toch teveel met onszelf bezig zijn. Onze aandacht moet echter onophoudelijk op de patiënt gericht zijn. Daarom ook vormen patiënten de rode draad van ons digitaal jaarverslag”.

Toegenomen activiteiten in 2014

Uit het jaarverslag 2014 van het UZ Brussel blijkt dat de meeste activiteiten vorig jaar toegenomen zijn en dat het ziekenhuis volop gestart is met het uitvoeren van zijn Toekomstplan. Zo lopen de voorbereidingen volop voor de JCI-accreditering eind 2016 en wordt het Ruimteplan gerealiseerd dat meer zorgcomfort zal creëren voor patiënten, bezoekers en ziekenhuismedewerkers. Het ziekenhuis eindigde 2014 ook financieel positief.

Bijlagen:
Bewaar het bestand PERSBERICHT_UZ_Brussel_jaarverslag_2014.pdfPersbericht[ ]68 kB