UZ Brussel analyseert 2013 in vernieuwend jaarverslag

Welke zorg krijgt Michelle (2 jaar) als ze even oud is als Jozefien (12 jaar)? De maatschappij verandert, de zorg verandert, het UZ Brussel verandert. Het Universitair Ziekenhuis Brussel analyseert 2013 en brengt hindernissen, uitdagingen, vooruitzichten en trends in kaart. En doet dat in een eigenzinnige digitale vorm…

Een jaarverslag heet saai te zijn, alleen de naam al: een verslag… Het UZ Brussel maakt komaf met het droge, gedrukte, ik-gerichte overzicht van cijfers en feitengegevens van een voorbij jaar. In ‘Welke zorg krijgt Michelle als ze even oud is als Jozefien’ vertelt het ziekenhuis het verhaal achter 2013, het analyseert en kijkt vooruit. In 10 hoofdstukken neemt het ziekenhuis de polsslag van de zorg in 2013, vandaag en morgen. Het UZ Brussel is ingebed in de samenleving. Zo leert het hoofdstuk getiteld “Money, money, money” ons niet enkel hoe groot de financiële druk is op een universitair ziekenhuis en hoe het daarmee omgaat, maar ook dat steeds meer patiënten last hebben om meteen hun ziekenhuisrekening te betalen.

Het UZ Brussel analyseert 2013 in een bijzondere digitale vorm. 10 hoofdstukken worden ingeleid door 10 getuigen die de lezer rechtstreeks aanspreken: een patiënt, een huisarts, een onderzoeker, een professor, een Vlaamse Brusselaar, … De grote trends worden overzichtelijk in beeld gebracht en er zijn doorlopend mogelijkheden om meer details op te roepen. Waar mogelijk en nodig wordt gevisualiseerd met foto’s, een filmpje, een grafiek. Berichten kunnen gedeeld en geprint worden en het jaarverslag kan geëvalueerd worden. Op twee plaatsen kan de lezer deelnemen aan een poll. Het verhaal van het UZ Brussel kan gelezen worden door te scrollen of door rechtstreeks van het ene hoofdstuk naar het andere te klikken.

Idee, concept en redactie van het digitaal jaarverslag zijn van de dienst communicatie van het UZ Brussel. Advies, creatie en productie zijn van Bits of Love (www.bitsoflove.bewww.bitsoflove.be). De hoofdfilmpjes werden gerealiseerd door de Audio-Visuele dienst van de VUB. Eerstdaags zal het jaarverslag ook te bekijken zijn in het Frans en Engels. Wie het verhaal van het UZ Brussel wil ontdekken, surft naar http://jaarverslag2013.uzbrussel.behttp://jaarverslag2013.uzbrussel.be.