Gezondheidszorg verbeteren met celgebaseerde interceptieve geneeskunde

  • Afdrukken

VUB werkt mee aan Europees LifeTime – initiatief.

Honderden voorlopers op het gebied van onderzoek, clinici, marktleiders en beleidsmakers uit Europa delen een visie met betrekking tot het verbeteren van de gezondheidssector. Ze hebben in twee publicaties - een standpuntartikel in het vakblad Nature en het vakblad LifeTime Strategic Research Agenda - een gedetailleerd plan van aanpak gepresenteerd voor het inzetten van de jongste wetenschappelijke doorbraken en nieuwste technologieën om menselijke cellen te kunnen vastleggen, begrijpen en behandelen.

Het LifeTime-initiatief, waar de Vrije Universiteit Brussel ook aan meewerkt, heeft een strategie ontwikkeld om de gepersonaliseerde behandelingen te verbeteren voor vijf belangrijke ziektedomeinen: kanker, neurologische, besmettelijke, chronische ontstekings- en hart- en vaatziektes. Het doel is om een nieuwe generatie gepersonaliseerde, celgebaseerde interceptieve geneeskunde te introduceren in Europa, waarmee gezondheidsresultaten kunnen worden verbeterd en behandelingen rendabeler zullen worden. Hiermee kan de gezondheidszorgervaring van een individu drastisch worden veranderd.

VUB-Professor in de farmacologie Ilse Smolders: "Als neurowetenschapper, bezig met preklinisch onderzoek naar onder meer cel-specifieke modulatie in het domein van therapieresistente epilepsie, was het voor mij een eer en genoegen om een kleine bijdrage te kunnen leveren aan dit Europese initiatief."

Klik hier om meer te lezen.