Vrije Universiteit Brussel - Redelijk eigenzinnig

 1. Test

  Test

 2. VUB lanceert plannen voor STEAM academie

  De Raad van Bestuur van Vrije Universiteit Brussel heeft de plannen goedgekeurd voor de bouw van een STEAM Academie in Gooik. Tegen 2023 zal VUB, onder leiding van B-PHOT Brussels Photonics, een educatief centrum uitbouwen waar wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde elkaar ontmoeten. Onder impuls van B-PHOT-onderzoeksdirecteur Hugo Thienpont, Nathalie Debaes en Tine De Pauw verenigt het project de VUB-faculteiten om de academie van de toekomst te lanceren.

  “De STEAM Academie in Oetingen, Gooik, wil een platform en leeromgeving aanbieden voor alle jongeren, creatievelingen en iedereen uit de regio”, zegt VUB-vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid Hugo Thienpont. Als directeur van de onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics vond Thienpont de perfecte locatie voor het project dichtbij de VUB Photonics Campus. Na de goedkeuring van de Raad van Bestuur zal nu ook de gemeente Gooik de plannen goedkeuren voor uitvoering tegen 2023.

  Prof. Thienpont: “VUB wil STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics) de aandacht geven die ze verdient, maar wil er ook een concrete en tastbare invulling aan geven. Gooik is de perfecte centrale locatie om dat te doen. De academie zal een plaats zijn waar iedereen 21e eeuwse vaardigheden kan ontwikkelen met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of Sustainable Development Goals, SDGs, red.) in het achterhoofd. Ondernemerschap wordt gestimuleerd en interdisciplinariteit zal centraal staan. VUB biedt een breed gamma aan wetenschapsdisciplines aan dankzij de bijdrage van onderzoekers en onderzoeksgroepen vanuit alle faculteiten. B-PHOT zal dat coördineren.”

  Naast leerlingen van het lager en secundair onderwijs, wil de STEAM Academie ook jongeren, leerkrachten en lokale inwoners aantrekken, maar eveneens ondernemers uit de regio. Studenten en wetenschappers van VUB zullen hun theorie er kunnen toepassen in de praktijk. De universiteit voorziet polyvalente ruimtes en een aula voor 150 personen. Om verschillende activiteiten te kunnen organiseren, zullen die ruimtes modulair opgebouwd worden. Naast een Bio Hacklab zal er ook een VUB FabLab geopend worden voor geïnteresseerde creatievelingen.

  Placemaking & meerwaarde voor de regio

  De  STEAM Academie vormt een unieke opportuniteit tot intensieve samenwerking tussen de gemeente Gooik, Pajottenland en Zennevallei en de slimme regio Vlaams-Brabant. Dat moet de openbare ruimte verbeteren met oog op een betere leefgemeenschap. De bibliotheek, de tekenacademie en de muziek-, woord-, en dansacademie krijgen een nieuw onderkomen en een nieuwe thuis in de STEAM Academie. Deze combinatie zal tal van interessante synergieën doen ontstaan. [verder lezen onder foto]

  Dit project wordt duidelijk geen traditioneel schoolgebouw. Het educatief centrum zal zomerkampen, ‘science clubs’ en tal van andere activiteiten huisvesten. VUB voorziet zelfs een testomgeving voor de digitale klas van de toekomst, waar leerlingen lessen kunnen ervaren met digitale hulpmiddelen. Zo wordt het een ‘one-stop-shop’ die aanzet tot actief burgerschap in het STEAM-verhaal.

  De eerste stap naar de STEAM Academie in 2023 is overigens al gezet. In de tuinen van de VUB Photonics Campus heeft B-PHOT de Groeituin 5.0 opgestart, een buitenlabo waar kinderen in aanraking komen met wetenschap, technologie en techniek tijdens wekelijkse bijeenkomsten. Met de steun van VLAIO voorziet deze samenwerking tussen VUB, Authentical en tal van andere regionale actoren, trajecten voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar oud.

  Voor de volledige plannen van de STEAM Academie kunt u onze brochure doornemen of ons team contacteren.

  Hugo Thienpont hugo.thienpont@vub.be

  Tine De Pauw tine.de.pauw@vub.be

  Nathalie Debaes nathalie.debaes@vub.be

  >>Meer info op b-phot.org, groeituin.be of b-photonics.eu.

 3. Onderzoekers gezocht voor Dag van de Wetenschap

  Groot nieuws: de Dag van de Wetenschap gaat dit jaar zowel fysiek als digitaal! Op zondag 28 november 2021 schieten we een flinke lading wetenschap en technologie af in Muntpunt én in de huiskamer. Zo bereiken we dit jaar een nóg breder publiek.

  We hoeven deze hoogdag van wetenschap & technologie waarschijnlijk niet meer voor te stellen. Elk jaar richt die de spots op straffe onderzoeken, baanbrekende innovaties en handige toepassingen die ons leven vandaag én morgen stukken beter maken. Het doel: volop informeren, fascineren en inspireren.

  Maar: geen wetenschapsfestival zonder activiteiten. Daarom zijn wij op zoek naar onderzoekers die samen met ons het aanbod kunnen vormgeven. Vandaar deze oproep. Heb jij interesse om dit najaar (alleen of met je onderzoeksgroep) een (of meerdere) activiteit(en) te organiseren?

  Klik hier voor meer informatie of vul meteen het registratieformulier in. En aarzel niet om contact op te nemen met het Science Outreach Office!

 4. VUB-studenten kunnen examens verplaatsen voor vaccinaties

  VUB-studenten die zich moeten laten vaccineren kunnen een inhaalexamen aanvragen voor de dag van de vaccinatie en de dag daarop. “We willen al onze studenten aanmoedigen om zich te laten vaccineren”, zegt vicerector Jan Danckaert. “Daarnaast willen we hen ook de kans geven om hun examen op volle sterkte af te leggen”. 

  Als een student niet aanwezig kan zijn door een vaccinatie, wordt dit beschouwd als een wettige ziektedag. Ook studenten die grieperige symptomen ervaren door het vaccin krijgen uitstel. Er wordt dan gekeken of een inhaalexamen mogelijk is. “Een examen is altijd een stressvol moment, we willen dan ook dat onze studenten op volle sterkte hun examen kunnen aanvatten”, zegt Jan Danckaert, “Als universiteit zien we het als een plicht om onze studenten aan te raden zich te laten vaccineren. Als er een overlap is met een examen kijken we of een inhaalexamen mogelijk is. In de meeste gevallen zal dat kunnen.”

  Bij voorkeur plannen studenten hun vaccinatiemoment zo in dat er geen overlap is met een examen. Als dit niet mogelijk is, zullen studenten hun afwezigheid moeten bewijzen met een uitnodiging van het vaccinatiecentrum of een doktersattest. Studenten die zich op een reservelijst hebben geplaatst en last minute opgeroepen worden, krijgen geen uitstel.

  Corona lesmarathon

  De VUB blijft zich verder inzetten om de bevolking te informeren over het coronavirus. In deze abnormale tijden is het uitgesloten om samen les te volgen in een aula. Daarom heeft de VUB lesmarathons georganiseerd die nog steeds gratis en door iedereen te bekijken zijn. Na de thema’s klimaat en seksuele beleving staat nu corona centraal. Negen experten van de VUB benaderen in blokjes van 45 minuten het coronathema vanuit hun vakgebied, op het niveau van de derde graag Secundair Onderwijs. Waarom zijn de ziekenhuizen overbelast? Welke historische lessen kunnen we trekken uit vorige pandemieën? En hoe flirten we in een lockdown? De lesmarathon over corona staat integraal op de website.

 5. VUB-eredoctor en bioloog Humberto Maturana overleden

  (Humberto Maturana, foto door Rodrigo Fernández)

  Op donderdag 6 mei overleed wereldvermaard bioloog en filosoof Humberto Maturana aan de gevolgen van een longontsteking. Maturana werd 92 jaar en was een grote naam op het gebied van systeemdenken en cybernetica. Hij introduceerde het concept van autopoiesis, waarmee hij doelde op de zelfgenererende en zelfconstruerende structuur in levende systemen. Voor zijn baanbrekend werk ontving Maturana in 1987 een eredoctoraat van de VUB. Hij gaf ook verschillende lezingen voor CLEA, het Center Leo Apostel aan de VUB. Met Maturana verliest de wetenschappelijke wereld een origineel denker die de grenzen van zijn vakgebied overschreed en grote invloed uitoefende op diverse domeinen als filosofie, cybernetica, neurologie en biologie. 

 6. VUB-professor verdubbelt slaagkansen kunstmatige bevruchting

  België is wereldtop in onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen bij koppels. Dankzij Johan Smitz, professor en onderzoeker aan de VUB, is de slaagkans voor kunstmatige bevruchting verdubbeld. Zijn doorbraak mondde uit in de start-up Fertiga

  Met de klassieke methode slaagt slechts 30 procent de pogingen, uit een nieuwe studie met meer dan 600 vrouwen blijkt dat Fertiga de kans op succes bij een eerste poging verhoogt tot 61 procent. Dit betekent dat koppels na drie pogingen bijna 80 procent kans hebben hun wens te verwezenlijken.  

  “Een kinderwens is zeer ingrijpend en zet druk op de patiënt en het koppel. Je bent er constant mee bezig. Je ondergaat de procedure, je wacht in spanning op de zwangerschapstest. Als die negatief is, is dat enorm demoraliserend. Velen – een op de vier – haken al na één mislukking af”, legt Smitz uit. 

  Lees het volledige artikel op tijd.betijd.be

 7. Tentoonstellingsproject VUB-curator Hans De Wolf ‘Esprit Des Ancêtres” geeft zin en betekenis aan vergeten Congolese artefacten

  Franse kunsthistorica Bénédicte Savoy spreekt over teruggave Afrikaanse kunst Géraldine Tobe

  Wat moet er gebeuren met het koloniaal cultureel erfgoed dat zich in de collecties van Belgische en andere Westerse musea bevindt? Het is een vraag die steeds vaker klinkt. De Franse kunsthistorica Bénédicte Savoy deelt op vraag van kunsthistoricus en professor Hans De Wolf haar expertise hierover met studenten van de Vrije Universiteit Brussel in een openbaar gastcollege. Nadien volgt de lancering van het tentoonstellingsproject ‘Esprit Des Ancêtres’, geïnitieerd door kunstenares Géraldine Tobe. Met haar werk geeft zij opnieuw zin en betekenis aan vergeten Congolese artefacten.

  In de zomer van 2020 verscherpte de publieke aandacht voor het koloniaal verleden van België. Aanleiding waren de protesten in de VS na de gewelddadige dood van George Floyd en de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo. Daarop werden op verschillende plaatsten in België standbeelden van Leopold II vernield. Koning Filip drukte zijn spijt uit voor de gruweldaden die in het koloniale verleden van België onder het bewind van Leopold II gebeurden. En de De Kamer installeerde een bijzondere commissie die moet bepalen hoe België in het reine kan komen met haar koloniaal verleden.

  Een vraag die velen zich stellen, is wat er moet het gebeuren met het Afrikaans cultureel erfgoed dat zich in de collecties van Belgische en andere Europese musea bevindt. Een groot deel van dit cultureel erfgoed werd immers illegaal verkregen door beroving en kolonialisme.

  Op 12 mei 2021 geeft de Franse kunsthistorica Bénédicte Savoy hierover een gastcollege aan de studenten Kunstwetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Ze doet dit op uitnodiging van VUB-professor Hans De Wolf voor het vak ‘Art in a globalized World’.

  Tentoonstellingsproject met Géraldine Tobe

  Na het gastcollege lanceert de Congolese kunstenares Géraldine Tobe het tentoontstellingsproject ‘Esprit des Ancêtres’. Het is een project waarin ze op zoek gaat naar de voorouderlijke spirituele identiteit van Afrika; het Afrikaanse DNA zoals het was voordat Westerse mogendheden hun stempel drukten op de regio. Ze doet dit aan de hand van etnografische voorwerpen die ze vond in verschillende Europese ethnografische collecties, zoals bijvoorbeeld het museum in Tervuren. Tobe gaat op zoek naar de verhalen achter deze voorwerpen en vertaalt ze naar haar eigen kunstwerken.

  Met dit project wil Tobe andere Afrikaanse kunstenaars, als legitieme erfgenamen van het Afrikaanse cultureel erfgoed, inspireren om hetzelfde te doen. Ze wil hen uitnodigen om etnografische stukken uit Europese collecties te “adopteren” en er een nieuwe zin en betekenis aan te geven.

  Online debat

  Na het gastcollege en de lancering van het tentoonstellingsproject vindt een online debat met Q&A plaats in aanwezigheid van auteur Jean Boffan, kunstenaar Aimé Mpane, VUB-rector Caroline Pauwels en kunstenaars verbonden aan het project ‘Esprit des Ancêtres’: Yvon Ngassam, Jeanpy Kabongo, Pamela Tulizo, Lhola Amira, Paul Alden Mwoutoukoulou.

  Praktisch

  Het online evenement is open voor een breed publiek.
  Deelname is gratis, maar we vragen wel om vooraf te registreren

 8. Hannah Arendt Instituut en De Standaard maken podcast over complottheorieën

  Van de historische jodenvervolging tot de 21ste eeuwse Breivik, de vaccin-ontkenners en QAnon. Waarom ontstaan complottheorieën en waarom zijn ze zo aanlokkelijk? Hoe kan je ze herkennen? En waarom zijn ze vaak gevaarlijk? Het Hannah Arendt Instituut en De Standaard onderzoeken het in de nieuwe podcastreeks ‘Complot tegen de waardheid’. In vijf afleveringen onderzoeken zij niet enkel de drijvende krachten achter complottheorieën, maar ook wat je er tegen kan doen. De reeks loopt sinds 30 april op de DS podcast app.

  Beluister hier de trailer.

  Het Hannah Arendt Instituut heeft als doel om wetenschappelijke kennis bij een breed publiek te brengen of gericht bij specifieke doelgroepen zoals beleidsorganen, professionals en het middenveld. Met een nieuwe podcast over complotdenken richt het instituut zich samen met De Standaard naar het groot publiek.

  VUB-experts aan het woord

  In de podcast worden verschillende experts naar voren geschoven die het fenomeen toelichten met duidelijke voorbeelden. Een van hen is Nathalie Van Raemdonck. Zij werkt voor het Hannah Arendt Instituut en is doctoraatsonderzoeker aan de VUB-onderzoeksgroep SMIT. Door haar ervaring met cyber diplomacy, was ze nauw betrokken bij de ontwikkeling van de podcast. In verschillende afleveringen legt Van Raemdonck samen met andere experts uit hoe complottheorieën ontstaan, hoe ze verspreid worden en vooral: waar het gevaar schuilt. Ook mediaprofessor Ike Picone, eveneens verbonden aan de VUB-onderzoeksgroep SMIT, duikt in de podcast op. Hij buigt zich over de rol van de sociale media bij de verspreiding van complottheorieën.

  Aflevering 1: iedereen kan een complotdenker zijn

  Is complotdenken een nieuw fenomeen? Het antwoord is neen. Meer zelfs: het is eeuwenoud. De coronacrisis heeft mensen wel vatbaarder gemaakt voor complottheorieën. Bij onverwachte gebeurtenissen gaan mensen snel op zoek naar antwoorden om controle te krijgen over de situatie. Complotdenken lijkt dan plots binnen handbereik te liggen... Beluister hier de eerste aflevering.

  Meer info over het Hannah Arendt Instituut: klik hier.

   

 9. VUB en ULB reiken eredoctoraat en Honorary Title For Freedom of Expression uit

  Difference Day: Vrouwen in de media nog vaak het slachtoffer van een breed scala aan online geweld

  Ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid organiseren de VUB en ULB elk jaar Difference Day. Dit jaar was het een tweedaags digitaal evenement op zondag 2 en maandag 3 mei, met als thema “Women Breaking the News”. De twee zusteruniversiteiten reiken vandaag een eredoctoraat uit aan Wit-Russische onderzoeksjournaliste en dissidente Svetlana Aleksijevitsj, en een Honorary Title For Freedom of Expression aan de gevangen genomen Chinese journaliste Zhang Zhan die de Corona uitbraak in Wuhan coverde.

  Het International Center for Journalists en UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) hebben wereldwijd vrouwelijke journalisten ondervraagd. Uit de resultaten bleek dat een groot deel van hen op dagelijkse basis slachtoffer worden van een breed scala aan onlinegeweld, waaronder bedreigingen met aanranding en fysiek geweld, grof taalgebruik, intimiderende privéberichten, bedreigingen om hun professionele of persoonlijke reputatie te schaden, digitale veiligheidsaanvallen, een onjuiste voorstelling van zaken via gemanipuleerde beelden, en financiële bedreigingen. De bedreigingen zijn ook steeds meer genetwerkt en worden in toenemende mate geassocieerd met georkestreerde aanvallen die worden gevoed door desinformatie-tactieken die erop gericht zijn journalisten het zwijgen op te leggen.

  Daarnaast zijn vrouwen nog steeds veel minder vaak dan mannen te zien in de media. In slechts een kwart van het televisie-, radio- en printnieuws zijn vrouwen onderwerp van een verhaal. In een rapport uit 2015 maakten vrouwen slechts 19% uit van de deskundigen die in nieuwsverhalen aan bod kwamen en 37% van de verslaggevers die wereldwijd verhalen vertelden. Natuurlijk is er de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Maar volgens een wereldwijd onderzoek zal het - als we in het huidige tempo doorgaan - nog 75 jaar duren voordat gendergelijkheid in de media is bereikt.

  Eredoctoraat Svetlana Aleksijevitsj

  Met de toekenning van een eredoctoraat aan Svetlana Aleksijevitsj willen de VUB en ULB eer betonen aan een auteur die voor zichzelf denkt, vrij spreekt en vrij handelt. Een auteur die bovendien een stem geeft aan diegene waarvan de stem niet vaak wordt gehoord. In haar zoeken naar waarheid deinst ze er niet voor terug, met gevaar voor eigen leven, op zoek te gaan naar de ongemakkelijke feiten en gebeurtenissen die uit de officiële geschiedschrijving worden geschrapt.

  Svetlana Aleksandrovna Aleksijevitsj is een Wit-Russische onderzoeksjournaliste, historica en schrijfster, van wie het werk in 2015 met de Nobelprijs voor Literatuur werd bekroond.

  Het oeuvre van Aleksijevitsj laat zich lezen als een vorm van hedendaagse mondelinge geschiedschrijving van de Sovjet-Unie en de opvolgstaten. Omdat haar werk mythes en illusies doorprikt en zich niet laat leiden door de officiële versie van de feiten, kwam ze vaak onder het vuur van de autoriteiten te liggen, zowel in de tijd van de Sovjet-Unie, toen ze haar job als journaliste verloor, als nadien als schrijfster in Wit-Rusland, waar haar werk niet kon worden gepubliceerd. Dat maakte dat ze in 2000 haar land diende te verlaten en lange tijd in Parijs en Berlijn verbleef. In 2011 koos ze er bewust voor terug te keren naar Wit-Rusland en werd ze één van de gezichten van de democratische oppositie in het land.

  In augustus 2020 mengde Svetlana Aleksijevitsj zich in de protesten tegen de door de zittende president Loekasjenko gemanipuleerde verkiezingen. Op een vrije radiozender maande ze de president aan af te treden: “Vertrek voor het te laat is, voordat u mensen in een vreselijke afgrond stort, de afgrond van de burgeroorlog. Niemand wil bloed zien. U wilt alleen macht. En het is uw machtshonger die bloedvergieten vereist.” Svetlana Aleksijevitsj nam een leidende rol op in de zogenaamde 'Coördinatieraad', die de oppositie tegen Loekasjenko verenigde.

  In september 2020 werden alle leden van de coördinatieraad gearresteerd, het land uitgezet of bleken na ontvoering spoorloos verdwenen. Alleen Aleksijevitsj was nog in vrijheid, vermoedelijk omdat het regime haar, omwille van haar internationale prestige niet durfde aan te pakken. Niettemin werd zij het slachtoffer van bedreigingen, als gevolg waarvan westerse diplomaten aanboden haar te “bewaken” om haar veiligheid te garanderen. Hoewel ze aanvankelijk van plan was tot elke prijs in Wit-Rusland te blijven, besloot ze in september 2020 toch uit te wijken naar Duitsland, weliswaar met de intentie zo snel mogelijk terug te keren.

  Honorary Title For Freedom of Expression voor Zhang Zhan

  Zhang Zhan is een Chinese burgerjournalist en voormalig advocaat die door de Chinese geheime politie is gemarteld en tot vier jaar gevangenisstraf is opgelegd. Dat gebeurde in een haastig proces waarbij geen onafhankelijke waarnemers aanwezig mochten zijn. Zij werd veroordeeld voor het "uitlokken van ruzies en problemen" vanwege haar verslaggeving over de slechte aanpak door de Chinese regering van de COVID-19 pandemie. Zij is de eerste burgerjournalist die is veroordeeld voor berichtgeving over de pandemie in China. Zij versloeg als eerste de uitbraak van het coronavirus in Wuhan. Tenminste 47 andere journalisten worden momenteel in China vastgehouden voor hun berichtgeving over het coronavirus.

  De Chinese journaliste begaf zich tijdens de eerste maanden na de uitbraak van het coronavirus naar Wuhan om te rapporteren en getuigenissen te verzamelen over de situatie. Deze werden vervolgens verspreid op sociale media zoals WeChat, Twitter en Youtube. Daarnaast bracht Zhang Zhan verslag uit over het gevangenzetten van onafhankelijke journalisten en het lastigvallen van de families van coronaslachtoffers.

  In mei 2020 werd Zhang Zhan gearresteerd en opgesloten op beschuldiging van het “zoeken naar ruzie en het veroorzaken van moeilijkheden”. In de gevangenis leeft Zhang Zhan in erbarmelijke omstandigheden. Ze moet enkelboeien dragen en ook haar handen werden tijdens een periode van drie maanden geboeid. In de gevangenis ging Zhang Zhan over tot een hongerstaking, maar kreeg dwangvoeding toegediend.

  De journaliste werd in december 2020 veroordeeld tot vier jaar cel tijdens een haastig proces waar noch internationale pers, noch internationale waarnemers aanwezig mochten zijn.

  Tijdens de uitbraak van het coronavirus waren onafhankelijke journalisten de eerste en enige bron van niet-gecensureerde informatie over het virus in China. Deze journalisten staan constant onder druk van de Chinese autoriteiten en worden dan ook vaak gearresteerd. De arrestatie van deze journalisten toont aan dat China de persvrijheid niet respecteert, wat nochtans gegarandeerd wordt door artikel 35 van de Chinese Grondwet van 1982.

  Burgerschapsprijs

  De 16e Burgerschapsprijs van de Stichting P&V wordt op “Difference Day” werd uitgereikt aan journalist en regisseur Waad al-Kateab. Ze toont het publiek met haar documentaire ‘For Sama’, het dilemma van je land in oorlog te verlaten om te leven en jezelf en je familie een betere toekomst te bieden.

  Werelddag van de Persvrijheid

  In 1993 verklaarde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei tot de Werelddag van de Persvrijheid om het bewustzijn van het belang van de persvrijheid te vergroten en de regeringen te herinneren aan hun plicht om het recht op vrijheid van meningsuiting, dat is vastgelegd in artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, te eerbiedigen en te handhaven.

 10. Karen Donders wint Media and Democracy Karol Jakubowicz Award

  De 2021 Media and Democracy Karol Jakubowicz Award werd toegekend aan professor Karen Donders voor haar boek ‘Public Service Media and the Law: Theory and Practice in Europe’.

  Met dit boek brengt ze het belang van een gezonde publieke omroep in een democratische samenleving onder de aandacht. Zes publicaties van wetenschappers uit België, Kroatië, Hongarije, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika waren genomineerd voor de editie van dit jaar van de Karol Jakubowicz-prijs voor media en democratie.

  Aan de prijs is een geldbedrag van 7000 zloty (€1500) verbonden. Professor Donders schenkt deze prijs aan de bibliotheek van de VUB voor de aankoop van werken in verband met de publieke omroep.

  Karen Donders

  VUB-professor Karen Donders is directeur Publieke Opdracht bij de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT), de publieke omroep in Vlaanderen. Voor haar aanstelling bij de VRT werkte ze als hoofddocent aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar eerdere publicaties omvatten monografieën, uitgegeven collecties, en wetenschappelijke artikels over het Europese mediabeleid en innovatie in de publieke media.

  Media and Democracy Karol Jakubowicz Award 

  Het doel van de prijs is om wetenschappers te steunen en erkennen die een grote bijdrage geleverd hebben aan studies over media en democratie, mensenrechten, media-ethiek, mediabeleid en publieke media. 

  De Media and Democracy Karol Jakubowicz Award werd in 2018 ingesteld door Małgorzata Semil-Jakubowicz. Hij wordt toegekend aan uitmuntende bijdragen op de wetenschappelijke interessegebieden van Karol Jakubowicz, die een Poolse academicus was op het gebied van journalistiek en communicatiewetenschappen. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de mediawetgeving in het post-communistische Oost-Europa in de jaren 1990. Hij wordt beschouwd als één van de meest vooraanstaande communicatiewetenschappers.

  Lees meer

 11. Caroline Pauwels: "Je kan soms moedeloos worden van de uitzichtloosheid van het lot van anderen."

  Terwijl de lente in het land is, de natuur voor de tweede keer in tijden van corona opleeft en de vogels zingen alsof er niks aan de hand is, voel ik me moedeloos. In plaats van dergelijke gevoelens te verdringen, is het soms goed om er bij stil te staan. Waarom moedeloos terwijl de zon volop schijnt en onze groene stadscampus op zijn mooist is? Is het omdat de campus nog altijd veel te leeg is, met een beperkt aantal studenten dat fysieke lessen kan volgen?

  Dit opiniestuk verscheen eerder op tijd.be. Auteur: Caroline Pauwels, rector en professor communicatiewetenschappen aan de VUB.

  Of is het misschien doordat die verlatenheid de tientallen sans papiers zo in het oog doet springen? De groep papierlozen heeft al geruime tijd de intrek genomen in een vleugel van een gebouw op de campus. Ze doen niemand kwaad, ze mogen voorlopig blijven, maar tegelijk is er het besef dat hun situatie uitzichtloos is. Terwijl wij onze toevlucht hebben gezocht tot een digitale en ja, papierloze, zoomwereld en terwijl het gemis aan echt menselijk contact zwaar weegt, zijn de sans papiers op een nog veel schrijnender manier afgesneden van de echte wereld.

  Het is niet omdat je complexe problemen kan plaatsen en begrijpen, dat ze je koud laten.

  Ze hebben namelijk geen toegangsticket. Ze hebben alleen uitzicht op nog meer uitzichtloosheid. Studenten, collega’s en anderen proberen de sans papiers te helpen waar mogelijk. Maar de dromen die deze mensen hadden toen ze hun tocht naar een beter leven aanvatten, zijn bruusk verdreven door een pijnlijk ontwaken in een permanente wachtkamer.

  Schijnwereld

  En ja, dat maakt me moedeloos. Het is niet omdat je complexe problemen kan plaatsen en begrijpen, dat ze je koud laten. Zoals de meesten onder ons ook wel begrijpen dat er geen alternatief is voor de schijnwereld waarin het virus ons gedrongen heeft. Maar tegelijk lijden we onder de situatie. De ene reageert al anders dan de andere, maar bij sommigen snijdt het heel diep. Ook bij studenten. We hebben ze allemaal proberen op te bellen en de meesten zijn oké, maar er is ook een groep die het zwaar heeft. En een deel is gewoon onbereikbaar. Heeft hun moedeloosheid de overhand genomen en hebben ze  afgehaakt?  

  Ik denk ook vaak aan onze VUB-collega Ahmadreza Djalali. Al vijf jaar zit hij weg te kwijnen in een Iraanse cel, met alleen maar uitzicht op de dood, want dat is wat hij volgens de Iraanse autoriteiten verdient. Het was een in alle opzichten onwaardig schijnproces, daarover bestaat internationale eensgezindheid, maar de vereende academische, politieke en diplomatieke krachten lijken volstrekt machteloos te staan. Is het een lichtpunt dat de afzondering van Ahmadreza – het leek de laatste etappe voor z’n terechtstelling – recent ongedaan is gemaakt? Zeker, we moeten ons vastklampen aan elk sprankeltje hoop. Maar of hij er zelf beter aan toe is, valt te betwijfelen. De berichten over zijn gezondheidstoestand die ons bereiken, blijven alarmerend.   

  De sans papiers op een nog veel schrijnender manier afgesneden van de echte wereld.     

  Maar kijk, soms loopt het toch ook goed af. Ahmet Altan, de Turkse journalist, schrijver en opposant die in zijn cel zo beklijvend onder woorden bracht dat hij de wereld nooit meer zou zien, is recent vrijgelaten. Vorig jaar nog kreeg hij van de universiteiten VUB en ULB de prijs voor de vrijheid van meningsuiting die we elk jaar uitreiken naar aanleiding van de werelddag van de persvrijheid op 3 mei. Samen met tal van partners organiseren we op die dag het evenement Difference Day.

  Over enkele dagen is het weer zover, helaas voor de tweede keer op rij virtueel. Maar ik hoop dat Ahmet Altan snel naar Brussel zal kunnen komen om zijn prijs fysiek in ontvangst te nemen. En dat corona dan echt voorbij zal zijn en Ahmadreza Djalali vrij. En dat ook de sans papiers op onze campus een uitweg uit hun uitzichtloosheid zullen hebben gevonden. Zo maakt moedeloosheid plaats voor nieuwe hoop.

   

 12. VUB en ULB lauweren vervolgde Chinese en Wit-Russische vrouwelijke journalisten

  Difference Day op zondag 2 en maandag 3 mei stelt vrouwelijke journalisten centraal

  Vrouwen in de media nog vaak het slachtoffer zijn van een breed scala aan online geweld (onderzoek UNESCO)

  Ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid organiseren de VUB en ULB elk jaar Difference Day.  Dit jaar wordt het een tweedaags gebeuren, met als thema “Women Breaking the News”. De twee zusteruniversiteiten VUB en ULB reiken dit jaar in het kader van Difference Day een eredoctoraat uit aan Wit-Russische onderzoeksjournaliste  en dissidente Svetlana Aleksandrovna Alexievich en een Honorary Title For Freedom of Expression aan de gevangen genomen Chinese  journaliste Zhang Zhan die de Corona uitbraak in Wuhan coverde.

  De twee zusteruniversiteiten VUB en ULB reiken dit jaar in het kader van Difference Day een eredoctoraat uit aan Wit-Russische onderzoeksjournaliste  en dissidente Svetlana Aleksandrovna Alexievich en een Honorary Title For Freedom of Expression aan de gevangen genomen Chinese  journaliste Zhang Zhan die de Corona uitbraak in Wuhan coverde.

  Over de hele wereld zijn vrouwelijke journalisten niet ongewoon. Toch worden zij bij de uitoefening van hun vak met uitzonderlijke gevaren geconfronteerd. Omdat zij journalisten zijn, maar ook omdat zij vrouwen zijn. Uit een enquête door ICFJ en UNESCO blijkt dat vrouwelijke journalisten het slachtoffer zijn van een breed scala aan online geweld, waaronder bedreigingen met aanranding en fysiek geweld, grof taalgebruik, intimiderende privéberichten, bedreigingen om hun professionele of persoonlijke reputatie te schaden, digitale veiligheidsaanvallen, een onjuiste voorstelling van zaken via gemanipuleerde beelden, en financiële bedreigingen.  De cijfers worden op Difference Day gepresenteerd.

  We nodigen u graag uit om Difference Day online te volgen op zondag 2 mei via https://www.differenceday.com/. Het volledige programma vindt u in de bijlage. U kunt via die link eveneens de uitreikingsceremonie van het eredoctoraat en de Honorary Title bijwonen op maandag 3 mei.

   

 13. EIFFAGE AB doneert €5.000 aan VUB Yamina Krossa Fonds

  In maart en april hebben de medewerkers van “EIFFAGE AB” hun sportiefste beentje voorgezet. Met 1.000 sportprestaties zamelden ze €5.000 in voor het VUB Yamina Krossa Fonds en daarmee het onderzoek van prof. dr. ir. Damya Laoui. Zij wil samen met haar team een potentieel vaccin voor kankerherval ontwikkelen.

  Die €5.000 is het resultaat van 42 dagen lang fietsen, lopen en wandelen. Samen legden de medewerkers van EIFFAGE AB (Antwerpse Bouwwerken) 10.420 kilometer af. De gift is dan ook bijzonder welkom omdat het onderzoek van prof. dr. ir. Damya Laoui en haar collega’s van de onderzoeksgroep Cellulaire en Moleculaire Immunologie (VUB-VIB) zover gevorderd is, dat klinische studies binnenkort mogelijk worden. En die studies kosten veel geld.

  Het onderzoeksteam spitst zich toe op triple negatieve borstkankerstalen. Dit is een erg agressief type kanker dat voorkomt bij 1 op 5 borstkankerpatiënten en vaak jongere vrouwen treft. Helaas is er weinig hoop bij uitgezaaide triple negatieve borstkanker. Voor de 3 receptoren (oestrogeen, progesteron, HER2) zijn deze vrouwen namelijk negatief. Vandaar de naam “triple negatief”.

  Patiënten die hierdoor getroffen worden, kunnen niet behandeld worden met hormoontherapie of trastuzumab (Herceptin). Daardoor zijn hun behandelingsopties en genezingskansen minder gunstig. Prof. dr. ir. Laoui hoopt hen te kunnen helpen met haar dendritische celtherapie. Hierbij worden lichaamseigen cellen geïnjecteerd bij de patiënten, om de groei van hun tumor af te remmen. Als dit lukt, bereikt ze een doorbraak die mogelijk ook leidt naar de behandeling van andere kankers.

  De Vrije Universiteit Brussel bedankt de medewerkers van EIFFAGE AB en initiatiefnemer Sandra de Vetter in het bijzonder. Wil jij ook een actie opzetten en daarmee een VUB project of onderzoek dat jou nauw aan het hart ligt, steunen? Contacteer dan de VUB Foundation via foundation@vub.be.

  Meer info over het VUB Yamina Krossa Fonds op www.vubfoundation.be/fondsyaminakrossawww.vubfoundation.be/fondsyaminakrossa.

 14. Koen Pelleriaux nieuwe afgevaardigd bestuurder van het GO

  (Foto © Belga)

  Koen Pelleriaux is de nieuwe afgevaardigd bestuurder van het GO, het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Hij volgt Raymonda Verdyck op, die eind dit schooljaar met pensioen gaat. Pelleriaux treedt in functie op 1 september, bij de start van het nieuwe schooljaar. 

  Net als Raymonda Verdyck is Koen Pelleriaux alumnus van de VUB. Hij behaalde er een doctoraat in de sociologie en werkte achtereenvolgens als docent, kabinetchef Onderwijs en Algemeen Directeur binnen het departement Onderwijs & Vorming. In 2020 maakte hij de overstap naar het GO! en ging er aan de slag als afdelingshoofd Beleid & Belangenbehartiging. Pelleraux geeft momenteel ook les als professor in de lerarenopleiding van de VUB. 

  Koen Pelleriaux treedt aan op een moment waarop het onderwijs in een veranderingsproces zit. Dat wil hij aangrijpen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Op de website van het GO zegt hij daarover dat het GO er niet alleen is voor iedereen, wars van overtuiging of afkomst, maar “we willen ook alle lerenden maximaal ontwikkelen en zoveel mogelijk leerwinst boeken. Door ons kernproces, leerlingen onderwijzen, efficiënter te maken, kunnen we ons onderwijs beter maken.”

  Met haar pensioen in zicht kan Raymonda Verdyck terugkijken op een rijkgevulde carrière die startte én eindigde in het GO, waarvan ze 12 jaar aan het hoofd stond. Naast alumna is Verdyck ook fellow en lid van de Raad van Bestuur van de VUB. 

 15. “Wanneer ik kunstwerken maak, leer ik iets over mezelf”

  Interview met kunstenaar Willy Van Den Dorpe over 'zijn denkerke' 

  Al 15 jaar heeft het bekende rode beeld 'De denker in alle staten' een prominente plaats op onze campus in Etterbeek. Ondertussen is het uitgegroeid tot de mascotte van de VUB en staat het, met zijn kritiek op de rationaliteit, symbool voor het vrij onderzoek eigen aan onze universiteit. We spraken met beeldhouwer, tekenaar en kunstschilder Willy Van Den Dorpe over zijn leven en denken, over wat hem inspireert en, natuurlijk, over zijn denkerke, zoals hij het beeld liefkozend noemt.

  Ben jij ook 'een denkerke' en op zoek naar inspiratie? Dan zit je goed aan de VUB! #FindYourPurpose - #DeWereldHeeftJeNodig

  Hoewel, Van Den Dorpe houdt niet van denken en nog minder van de spotlights. Toch hoor je in zijn schorre stem het verlangen naar licht. Naar de schoonheid van de echte natuur. Naar de authentieke mens die los staat van wat een cultuur, de normen van een religie of wat wetten hem opdragen te doen.

  Hij ontvangt ons in Gent, in de statige burgerwoning van een vriend, tussen oude schilderijen en antiek. “Ik hou van mooie, oude dingen”, zegt de gewezen meubelontwerper, kunstrestaurateur en antiquair. We treffen een bescheiden, innemende en gevoelige man, die zijn jeugdige onrust niet heeft verloren. Een wat onthechte man ook. Want in tegenstelling tot zijn denker, die op onze campus een thuis heeft gevonden, is Van Den Dorpe steeds zwerver gebleven. Hij verblijft doorheen de jaren o.a. in India, Portugal, Spanje, Marokko en in Brussel, waar hij naar eigen zeggen de mooiste periode in zijn leven beleeft. Momenteel woont hij op Bali. Hij is niet (meer) getrouwd en heeft geen kinderen.

  “Ik heb het beeld in 1997 gemaakt voor De Brakke Grond in Amsterdam en vond de inspiratie bij Rodin. Nadien heeft het wat een eigen leven geleid, vooral langs kapelletjes. De denker is altijd een uitdagend manneke geweest”.

  "De Denker is altijd een uitdagend Manneke geweest" - Willy Van Den Dorpe

  Hoe ben je op het idee gekomen voor De denker?

  “Ik heb me toen geen vragen gesteld. Het is Willem Elias die het beeld een naam heeft gegeven en het verhaal van de denker daarna heeft gevormd. Ik heb het enkel gemaakt. Het beeld is daarna zijn plan beginnen trekken. Oorspronkelijk stond hij op een grote kubus en had het een dak in de vorm van een piramide. De windwijzers zijn er pas later bij gekomen, toen ik zag dat het hoog in de wind kon staan”.

  Wat wil je ermee zeggen?

  “Ik laat de dingen zelf spreken. De denker gaat overal en in alle staten zijn gevecht voor de vrijheid aan. Het denken is een late uitvinding van de mens en stimuleert de vrijheid niet. Wel integendeel. Mensen zijn eerder rationeel dan vrij. Wat heeft de rationaliteit ons opgebracht? Wettelijkheid, oorlogen, fundamentalisme, kernwapens, grenzen. Onvrijheid”.

  "De Denker gaat overal en in alle staten zijn gevecht voor de vrijheid aan." - Willy Van Den Dorpe 

  Toch is de denker niet toevallig ontstaan. Vanwaar deze grote drang naar vrijheid?

  “Stel je voor dat je heel je leven steeds hetzelfde doet met dezelfde vrouw? Of dat je heel je leven op dezelfde plaats blijft wonen? Of dat ik heel mijn leven dezelfde soort kunst zou maken? Het leven is een aaneenschakeling: je geschiedenis, je roots, je opvoeding. Zij bepalen wie je bent. Ik weet niet waarom ik mijn kunstwerken maak. Alleen wanneer ze ontstaan vind ik het interessant, want dan leer ik iets over mezelf”.

  Het leven is een aaneenschakeling: je geschiedenis, je roots, je opvoeding. Zij bepalen wie je bent." - Willy Van Den Dorpe

  Van Den Dorpe is geboren in 1942 op de weg tussen Ellezelles en Opbrakel, op wat later de taalgrens zou worden, als tweede van drie kinderen. Zijn vader was tuinarchitect, zijn moeder maakte kleding. Hij zag zijn grootvader doodgeschoten worden bij de bevrijding. “Ik was zeer klein maar ik herinner me die dag nog goed. We stonden te zwaaien en te roepen naar de tanks van de Britten toen mijn grootvader, die naast mij stond, werd neergeschoten. Ik heb nooit echt geweten door wie en waarom. We spraken daar thuis niet over. Maar dat bloed… dat vergeet ik niet”.

  Je komt uit een liberaal gezin.

  “Tot mijn vijfde zat ik bij de paters op school. Ik ben rationeel opgevoed. Te. Mijn moeder was goed, maar enorm katholiek. Ik was amper 26 toen ze stierf. Mijn vader daarentegen was streng antikatholiek. Een agressieve man. Ik probeer me niet te rationeel te gedragen. Dan denk ik slecht over mezelf. Als ik emotioneel kan zijn, dan doe ik dat”.

  "Als ik emotioneel kan zijn, dan doe ik dat" - Willy Van Den Dorpe

  “Thuis en op school spraken we Nederlands. Maar vader kon geen Nederlands. Die tweetaligheid was in feite een probleem. Want je moest kiezen. En eigenlijk wil ik dat niet doen. Niets is zwart of wit, maar grijs. Alleen is het niet aanvaard om grijs te denken”.

  Niets is zwart of wit, maar grijs. Alleen is het niet aanvaard om grijs te denken" - Willy Van Den Dorpe

  Waarin vind je rust?

  “In het Oosten. Daar is er minder denken. Op mijn 16e heb ik me verdiept in het Boeddhisme. Ik ben kort daarna voor de eerste keer naar India vertrokken. Velen deden dat in die tijd. Daardoor probeer ik nu alles wat ik ooit heb aangeleerd, opnieuw af te leren. Als boeddhist mag je doen wat je wil. Ben je wie je bent. Word je nooit getest of je wel slim genoeg bent. Hier moet je altijd iets meer zijn, leer je van kinds af wat je wel en niet moet. Vrijheid mag voor mij simpel zijn”. 

  Als Boeddhist mag je doen wat je wil. Ben je wie je bent" - Willy Van Den Dorpe 

  Tot slot, wat wens je De denker nog toe?

  Een vrouwelijke tegenhanger. Dat zou mooi zijn. Een blauwe. Vrouwen zijn voor mij alles, ze zijn slimmer dan mannen. Vrouwen hoeven niet rationeel te denken, want ze weten al waarover het gaat, zonder na te denken.

  Ben jij ook 'een denkerke' en op zoek naar inspiratie? Dan zit je goed aan de VUB! #FindYourPurpose - #DeWereldHeeftJeNodig

  Lees verder onder de afbeeldingenDe denker is een graag geziene gast op de VUB-podia en ontmoette al verschillende bekende Vlamingen. Op de foto met comedian Erhan Demirci tijdens de academische openingszitting in 2020.

  Hier met de Brusselse en internationaal gerenommeerde band Black Box Revelation.

  Ook Marc Noppen en Dirk Devroey, respectievelijk directeur van het UZ Brussel en VUB-professor huisartsgeneeskunde, mogen we stilaan tot de bekende Vlamingen rekenen.

  In 2015 had de denker de eer om Brusselaar François Englert, Nobelprijswinnaar in de Fysica, te ontmoeten. Englert was de allereerste om een miniatuurversie van de denker in ontvangst te nemen. Op de foto is niet goed te zien wie van de twee het meest staat te blinken van trots.

  Ondanks dat hij een invitatie voor een optreden nooit afslaat, voelt de denker zich nergens zo thuis als tussen onze studenten op onze campus.

  Over ‘De denker in alle staten’

  Als hoofd van de cultuurcommissie van de VUB die de universiteit adviseert over de aankoop van kunstwerken, pleitte Prof. em. Willem Elias destijds om in te gaan op de vraag van de Oudstudentenbond om, ter gelegenheid van 150 jaar Vlaamse studenten in Brussel, het beeld zijn huidige plaats te geven. “'De denker in alle staten' is in meerdere opzichten symbolisch voor de VUB.”

  Elias: “Het werk neemt een belangrijke plaats in de postmoderne kunst in. Van Den Dorpe plaatst een bekend werk uit de kunstgeschiedenis in een andere context, hij gebruikt de kleur rood en ondermijnt daarmee het waarheidsbevestigend edelmetaal brons van het oorspronkelijke werk en hij ironiseert het door er windwijzers aan toe te voegen. Doordat die volgens de wind draaien is het denken niet meer zo vrij. Van Den Dorpe bekritiseert daarmee de mogelijke manipulaties van het rationele denken. Zijn kritiek past binnen het vrij onderzoek en binnen de noodzaak voortdurend alles in vraag te stellen. Toch het basisprincipe van onze universiteit. Dat het beeld ook gemaakt is van Vubonite, een materiaal dat is ontwikkeld op de VUB, vergoot alleen maar de symbolische waarde van het beeld. De link met onze universiteit wordt zo ook tastbaar”. 

 16. VUB-student richt mediaplatform voor studenten en populaire cultuur op

  Nieuwe website NXTPOP brengt content rond populaire cultuur, door en voor studenten

  Een enthousiast team vrijwilligers lanceerde op 30 maart NXTPOP.be. De website brengt berichtgeving rond populaire cultuur en mikt tevens op studenten. Het project werd vier jaar geleden opgericht door een VUB-student en werkt met vrijwilligers.

  Vier jaar na de lancering van Dagelijksvanalles.be - het initiatief rond Belgische muziek, concertrecensies, film & televisie - krijgt de nieuwswebsite met vrijwilligerswerking een nieuwe naam en een nieuwe missie. Sinds het project zich eind 2020 aansloot bij Start.VUB, het start-upprogramma van de Vrije Universiteit Brussel, kwam het project in een stroomversnelling terecht. Mede dankzij het mentorschap van Marc Frederix (ex-marketingdirecteur van de Nationale Loterij).

  NXTPOP zal berichtgeven over populaire cultuur. Een van de belangrijkste pijlers blijft Belgische muziek; een sector die het platform al sinds 2017 extra in de kijker zet. Ook concertrecensies, festivals, Vlaamse en internationale film en televisie, tech en gaming zullen aan bod komen.

  Daarnaast wil het platform met zijn berichtgeving beantwoorden aan andere noden in de leefwereld van studenten. Dat kan NXTPOP door jongeren aan het woord te laten via zijn vrijwilligerswerking. Onze missie? Populaire cultuur bundelen op één locatie voor jong en oud. Want naast de studentgerelateerde content is NXTPOP er voor iedereen die zich interesseert in populaire cultuur.

  "De bezoeker blijft bij ons iedere dag kraakverse muziektips ontdekken, maar krijgt er vanaf nu steevast ook populaire cultuur bovenop. Denk aan streamtips op Netflix, Amazon of Streamz, maar ook aan te ontdekken museum of de recensie van een nieuwe game. Ook jongeren zetten we voortaan op de eerste rij. Een vurig opiniestuk? Een spraakmakende podcast? Het kan en mag bij NXTPOP." - Steven Elias, oprichter

  Jong talent in de kijker 

  Net zoals voorganger Dagelijksvanalles.be wordt NXTPOP gerund door een enthousiast team van vrijwilligers uit verschillende disciplines binnen en buiten de journalistiek en media. Het team bestaat grotendeels uit studenten. In de voorbije maanden werd de vrijwilligerswerking versterkt en ondergebracht in een vzw. De belangrijkste doelstelling van het nieuwe NXTPOP is dan ook om jong talent in de kijker te plaatsen en de kans te geven om praktijkervaring op te doen. Bij ons kunnen ze grenzeloos experimenteren en tegelijkertijd hun vaardigheden bijschaven.

  “Ik heb de afgelopen jaren al doende enorm veel bijgeleerd. Als niet-professionele journalist kan ik alleen maar beklemtonen dat veldwerk me doen groeien heeft op journalistiek vlak. Toen ik in april 2017 tijdens mijn opleiding Rechten het project oprichtte, had ik nooit gedacht dat het vier jaar later nog zou bestaan. Nu willen we dezelfde kansen geven aan jongeren die het vak willen leren: alles kan en alles mag bij ons.” – Steven Elias, oprichter

  Naast talenten in geschreven journalistiek, is NXTPOP ook steeds op zoek naar talenten in audiovisuele kunsten zoals foto- en videografie en podcasts (zie ‘Poppraat’, een podcast over muziek en het leven als student). Op die manier gaat NXTPOP ruimer dan enkel muziek, film en televisie. Zo zal in het najaar een documentaire verschijnen over jongeren met een eetstoornis.

  NXTPOP zal de creatieve talenten ondersteunen met feedback en materiaal. Verder biedt het project lezingen aan door professionelen uit de journalistiek in samenwerking met studentenverenigingen.

  “Ook fotografen krijgen bij ons de kans om hun talent te doen schitteren. Mijn eerste opdracht voor het toenmalige Dagelijksvanalles.be was de persconferentie ter gelegenheid van ‘Kamp Waes’ fotograferen. Er zijn weinig andere plekken waar ik dezelfde kansen gekregen zou hebben.” – Margit Vantoortelboom, co-oprichter

  Over NXTPOP

  NXTPOP is de opvolger van Dagelijksvanalles.be, een project opgericht in maart 2017 door Steven Elias (24). Het project was in eerste instantie een blog waar Steven zijn schrijfsels publiceerde. De student Rechten met een liefde voor journalistiek vulde in juli 2018 het team aan met vrijwilligers, waarna het project steeds meer doorgroeide naar een blog voor Belgische muziek, film en televisie. Sinds de opstart in 2017 gaf Dagelijksvanalles.be de kans aan een dertigtal gemotiveerde studenten om hun eerste stappen te zetten in de boeiende wereld van de cultuurjournalistiek.

  In november 2018 verscheen de eerste concertrecensie op Dagelijksvanalles.be, wat tot het begin van de pandemie een belangrijke pijler bleef van de website. Het bestuur werd in oktober 2020 aangevuld met Margit Vantoortelboom (21), een muziekfotografe die eerder al voor Portland, School is Cool en Het Depot fotografeerde.

  Dagelijksvanalles.be bereikt per maand gemiddeld 89.000 bezoekers, met een piekbereik in maart 2020 van 136.000 bezoekers en bijna 200.000 weergaven. Dat maakt van Dagelijksvanalles.be een vertrouwd merk voor jong en oud met een interesse voor populaire cultuur.

  Na vier jaar zegt het project zijn vertrouwde naam vaarwel om zich klaar te stomen voor een nieuwe toekomst, onder de nieuwe naam: NXTPOP.

 17. VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali na 20 weken uit de Iraanse isoleercel

  Een klein lichtpunt uit Iran. Ahmadreza is na meer dan 20 weken in eenzame opsluiting terug overgebracht naar een collectieve afdeling van de Evingevangenis. Hij zit terug met andere mensen in een cel. We zijn enigszins opgelucht dat hiermee een einde komt aan de langdurige eenzame opsluiting, die we als folerting beschouwen. 

  Toch blijven we erg bezorgd over zijn fysieke en mentale gezondheid. Ahmadreza zou opnieuw veel gewicht verloren zijn. Hij riskeert nog altijd de doodstraf, waartoe hij na een manifest oneerlijk proces veroordeeld werd. En dus blijven we actievoeren. Het is belangrijk dat we de druk op de Iraanse autoriteiten hoog houden zodat ze Ahmadreza niet alsnog executeren en hem eindelijk vrijlaten zodat hij kan herenigd worden met Vida en zijn kinderen.

  We zijn er nog niet, maar het is het resultaat van al onze gezamenlijke inspanningen.  Hartelijk dank voor wie al mee actie voerde. Laat ons op dit kleine lichtpuntje in het donker verder bouwen om Ahmadreza eindelijk vrij te krijgen. Dit bericht verscheen eerder op amnesty-international.be.

  Wilt u Djalali helpen? Steun de campagne met een gift, of teken de petitie

 18. VUB bouwt aan nieuw onderwijsmodel in radicale co-creatie met studenten van zes Europese universiteiten

  EUTOPIA-week van 12-16.04

  Het hoger onderwijs bevindt zich in ongekend turbulente tijden. Nieuwe manieren van denken, werken, leren en onderzoek doen, lokaal en wereldwijd, zijn nodig om nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden. Tijdens de EUTOPIA-week nemen de VUB en haar studenten precies deze vragen onder de loep. Vicerector onderwijs Jan Danckaert, professor internationale politiek Jonathan Holslag, en Luc Soete, decaan van de Brussels School of Governance voeren het debat mee aan. EUTOPIA kadert in de missie van de VUB om als urban en engaged university samen te werken met andere Europese universiteiten aan een nieuw academisch model voor een open, inclusief en verenigd Europa (#DeWereldHeeftJeNodig*).

  In de week van 12 tot en met 16 april komen studenten, onderzoekers en bestuur van zes Europese universiteiten virtueel samen. Deze zes universiteiten vormen samen de Europese Universiteit EUTOPIA. Elke dag van de week is opgebouwd rond een thema, en elk thema is een belangrijke bouwsteen van de EUTOPIA Alliantie. De thema’s zijn inclusie, nieuwe innovatieve onderwijs- en onderzoeksmodellen en maatschappelijk dienstbetoon, door samenwerkingen met lokale partners en het zoeken naar duurzame oplossingen in het kader van de SDGs van de Verenigde Naties. Host is de Zweedse Universiteit van Gothenburg. Eva Wiberg, Vice-Chancellor van de University of Gothenburg en de huidige Voorzitter van de EUTOPIA Alliantie: “Als voorzitter van EUTOPIA wil ik dat onze Alliantie studenten klaarstoomt voor de lokale en mondiale uitdagingen van de toekomst. Duurzaamheid, inclusie, samenwerking, co-creatie van studenten en internationale samenwerkingen vormen de kern van alles wat we doen".

  U vindt het programma hier.

  Een voor u mogelijk interessant programmapunt: EUTOPIAn Futures met Jonathan Holslag

  Op 13 april, 19u neemt EUTOPIA volgende vraag onder de loep: de toekomst van Europa en de rol van hoger onderwijs in het vormgeven ervan –in debat met studenten van EUTOPIA, de Brussels School of Governance en het Europa College én Federica Mogherini, rector van het Europa College, voormalig Hoge Vertegenwoordiger van de EU en Vice-President van de Europese Commissie, Jonathan Holslag en Luc Soete.

  EUTOPIA’s innovatief onderwijsmodel

  Noem het gerust Erasmus 2.0! EUTOPIA werkt aan een volledig nieuw en innovatief onderwijsmodel, met een soort van opleidingsonderdelen: Connected Learning Communities (CLC).

  Vicerector Jan Danckaert legt het principe uit: “Door middel van innovatieve leertechnieken, co-creatie van cursusmateriaal en uitwisseling van expertise verbinden we studenten, academisch personeel en andere belanghebbenden in interuniversitaire netwerken. Wij bouwen hierbij voort op reeds bestaande en succesvolle bottom-up initiatieven in onze zes universiteiten. Ook de inhoud is heel bijzonder. Het doel van de opleidingsonderdelen zijn precies die grote maatschappelijke uitdagingen waarvoor we vandaag staan. We hebben CLC over meertaligheid, urbane uitdagingen, datagebruik, cognitieve wetenschap, duurzaamheid etc. Ondertussen zijn er al 18 Connected Learning Communities in gebruik op onze campussen, en er komen er nog 12 bij tegen begin 2022.”

  VUB-rector Caroline Pauwels vult aan: “Het grote voordeel is dat we niet uitgaan van een nieuw of duur initiatief. We maken het beste gebruik van de lokale en Europese middelen, die elkaar heel goed aanvullen. In plaats van klassieke Erasmusuitwisselingen, die voor sommigen niet haalbaar zijn in tijd of geld, stellen de Connected Learning Communities ons in staat korte en effectieve uitwisselingen aan te bieden, via toegankelijke modules. Op lange termijn willen we met de Connected Learning Communities ook micro-credentials ontwikkelen. En zo maakt onze Europese Universiteit EUTOPIA zich klaar voor de nieuwe tijden.”

   

 19. VUB-professor Jonathan Holslag deelt wereldinzichten met Nic Balthazar

  Zondag 11 april - 12.15 uur - VRT EEN - De inzichten

  Op zondag 11 april om 12.15 uur is VUB-professor Jonathan Holslag te gast in het programma De inzichten op VRT EEN. De politicoloog en Chinakenner laat er zijn licht schijnen over Europa en Vlaanderen en hoe die eruit zullen zien na de coronacrisis.

  VUB-professor Jonathan Holslag zal tijdens de uitzending een aantal uitdagende inzichten met Nic Balthazar bespreken: "De wereld is nog steeds een wildernis", "Het is niet evident voor een rijke samenleving om in het reine te komen met aftakeling", "De coronacrisis toont vooral een opstoot van zelfmedelijden" en "Vooruitgang is het vermogen om meer mens te zijn".

  Jonathan Holslag wordt internationaal erkend voor zijn expertise over oorlog, vrede, China en Europa. Naast zijn wetenschappelijk werk en lesgeven aan de Vrije Universiteit Brussel is Holslag een veel gevraagd spreker, opiniemaker en publicist en adviseert hij staatshoofden, ministers en bedrijfsleiders.

  De inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten op VRT EEN. Het programma wordt ontwikkeld met www.demens.nu. De opname vindt plaats in Tour & Taxis te Brussel. Herhaling van de uitzending van zondag 11 april is te zien op maandag 12 april om 14.20 uur en zaterdag 17 april 2021 om 11.25 uur op VRTNU.

   

 20. VUB ondersteunt meertaligheid in Brussel

  Met coöperatief e-platformproject voor onderwijs van minderheidstalen

  De Brusselse regering keurde onder impuls van Sven Gatz, bevoegd minister voor de Promotie van de Meertaligheid, de projecten goed in het kader van de projectoproep BeTalky 2021-2022. De VUB haalt als enige universiteit een subsidie binnen, voor een e-platform, onder promotorschap van Rik Vosters en Jianwei Xu van de vakgroep Linguistics and Literary Studies.

  De bedoeling van het interactief en meertalig e-platform is om ‘best practices’ binnen het thuistaalonderwijs – dat vaak ook met de Engelse term ‘heritage language education’ wordt aangeduid – in kaart te brengen en te delen tussen de gemeenschappen. “We verzamelen de recentste wetenschappelijke inzichten uit de literatuur, en vertalen ze naar de praktijk aan de hand van concrete voorbeelden uit enkele gemeenschappen die we als case study opnemen”, licht Jianwei Xu toe. “Zo wordt een uitwisseling van ideeën, methodes en lespraktijken mogelijk gemaakt, en zetten we het thuistaalonderwijs ook meer in de kijker. Ook kleinere gemeenschappen die nu nog geen aanbod hebben, kunnen zo inspiratie opdoen om zelf initiatieven te nemen, lerend van vele goede voorbeelden die Brussel rijk is.”

  Voor veel van de meer dan 100 talen die op dagelijkse basis in Brussel gesproken worden, wordt er thuistaalonderwijs georganiseerd, doorgaans extra curriculair of in weekendscholen. “Soms nemen officiële instanties hiertoe het initiatief, zoals bij de lessen Spaans die door de Consejería de Educación worden ingericht of het seculiere thuistaalonderwijs Arabisch dat door de VUB in samenwerking met Scholengroep Brussel wordt aangeboden in het ALEF-project”, legt Rik Vosters uit. “Maar minstens even vaak gaat het om grassroot-initiatieven die vanuit de gemeenschappen zelf ontstaan zijn. In de Chinese gemeenschap, bijvoorbeeld, werden weekendscholen opgericht door een eerste generatie Chinese Brusselaars om de Chinese taal en cultuur op een gestructureerde manier door te geven aan hun kinderen en kleinkinderen.” Om deze vaak kleinschalige en lokale initiatieven te ondersteunen, zal gewerkt worden aan een interactief en meertalig e-platform.

  VUB-expertise rond meertaligheid

  Het project sluit aan bij de aanwezige expertise rond meertaligheid aan de VUB. Zo hebben we dankzij het Taalbarometeronderzoek van Rudi Janssens een goede kijk op het meertalige landschap in Brussel. Maar ook binnen het Brussels Institute for Applied Linguistics en het Centrum voor Linguïstiek van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte gebeurt er heel wat rond stedelijke meertaligheid, met onder andere twee lopende doctoraten over het Chinees als minderheidstaal in Brussel en Antwerpen. “We hebben veel expertise over meertaligheid in huis, vanuit heel verschillende invalshoeken. Van neurowetenschappen tot taalsociologie, van vertaal- en tolkwetenschappen tot onderwijskunde: meertaligheid is relevant voor heel wat disciplines”, vertelt Wim Vandenbussche, directeur van het Centrum voor Linguïstiek en voorzitter van het Academisch Centrum voor Taalonderwijs (ACTO). “VUB is een pionier op dat vlak, en de expertise die jarenlang rond meertaligheid werd opgebouwd is ook politiek niet onopgemerkt gebleven.”

  Het belang van thuistaalonderwijs

  In tegenstelling tot landen zoals het Verenigd Koninkrijk heeft België geen sterke traditie waarin thuistaalonderwijs gestimuleerd wordt. Toch is het belang ervan niet te onderschatten. Een goede beheersing van de ‘heritage language’ is belangrijk voor de identiteitsontwikkeling van kinderen, maar ook omdat een goede kennis van de moedertaal de beste opstap is naar een sterke beheersing van andere talen, zoals Nederlands of Frans. “Door de taal van je ouders of grootouders te spreken en hun cultuur beter te leren kennen, leer je dus jezelf ook beter kennen, en kan je gemakkelijker je plaats in een moderne, meertalige samenleving vinden. En het is net dat potentieel, met meertaligheid als troef in plaats van als handicap, dat een hyperdiverse stad als Brussel moet uitspelen”, besluit Vosters.