Vrije Universiteit Brussel - Redelijk eigenzinnig

 1. Prof. Dr. Erik Franckx leidt delegatie van Belgisch Genootschap voor Internationaal Recht

  Prof. Dr. Erik Franckx, voorzitter van het Belgisch Genootschap voor Internationaal Recht, nam met een vierkoppige delegatie deel aan de tweede Wereldbijeenkomst van de Genootschappen voor Internationaal Recht, met als thema “Hedendaagse uitdagingen voor het internationaal recht: de rol van de genootschappen voor internationaal recht”, gehouden op 2-3 september 2019 in het Vredespaleis te Den Haag, Nederland. Het programma is hier te vinden.
  Hij zat er een rondetafel voor met als onderwerp : “De nationale genootschappen voor het internationaal recht, hun leden en Buitenlandse Zaken: welke interactie?”. 

   

 2. Afdeling IERE ontvangt Vietnamese delegatie van de Ho Chi Minh National Academy of Politics

  Vietnamese delegatie

  Op vrijdag 29 november 2019 ontving de Afdeling Internationaal en Europees recht een Vietnamese delegatie van het Institute of Human Rights van de Ho Chi Minh National Academy of Politics. Opzet van haar bezoek vormde de uitwisseling van good practices en expertise met het oog op de verdere ontwikkeling en verdieping van haar curriculum rond mensenrechten. Daarnaast werd ook van gedachten gewisseld over een mogelijks gemeenschappelijk project, met als doel onderzoeks- en onderwijsuitwisselingen voor professoren – en op termijn ook voor onderzoekers en studenten – tussen beide partners mogelijk te maken rond mensenrechten. De VUB-delegatie werd in Hanoi uitgenodigd om het project verder uit te werken.

 3. Master- en ManaMa-studenten IERE bezoeken de stad van Vrede en Recht

  Studiereis Den Haag

  Naar jaarlijkse gewoonte werd op 13 november 2019 in het kader van de opleidingsonderdelen “Internationale organisaties” en “Bijzondere vraagstukken van het volkenrecht en de internationale organisaties” aan de studenten van de afstudeerrichting IERE en ManaMa Internationaal en Europees recht de mogelijkheid geboden om enkele instellingen in Den Haag te bezoeken. Met deze studiereis naar de stad van Vrede en Recht hoopt de opleiding de studenten vertrouwd te maken met de organisatie en werking van de internationale instellingen en de opgedane theoretische kennis te toetsen aan de praktijk.

  Het uitgestippelde programma bracht de studenten dit jaar naar het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT), de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de internationale instellingen in Den Haag en het Internationaal Strafhof, waar verschillende praktijkexperts de studenten te woord stonden en hen vanuit hun persoonlijke ervaringen wegwijs maakten in de dagdagelijkse praktijk van deze verschillende instellingen. ’s Avonds werd het gezelschap verwacht voor een receptie op de residentie van de Permanent Vertegenwoordiger van België, tijdens dewelke de studenten contacten konden leggen met Belgische specialisten, tewerkgesteld bij internationale instellingen en vragen konden stellen over stages en jobmogelijkheden. Zij die dit wensten, konden de volgende dag nog een bezoek brengen aan het Internationaal Gerechtshof en de bibliotheek van het Vredespaleis.

  Onze oprechte dank en appreciatie gaat uit naar iedereen die deze boeiende en leerrijke dag mede heeft mogelijk gemaakt. 

 4. Laurent Bove: Bruegel, peintre de la multitude et de la résistance au pouvoir de l’Un

  Wanneer: donderdag 12 december 2019, 14.00 – 16.00

  Waar: Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel, D.2.06

   450 jaar geleden overleed Pieter Bruegel. In de VUB herdenken wij de schilder van de multitude met het gastcollege door Laurent Bove die de tekeningen en schilderijen van de Vlaamse meester ontcijfert op hun betekenis en filosofie. De Triomf van de dood, geschilderd tijdens de onderdrukking van de grote opstand in de Lage landen, vormt de achtergrond voor een zoektocht naar een alternatief voor de vervreemding van de tirannieke macht van de/het Ene. Het is dezelfde vervreemding waarover ook Étienne de La Boétie schreef in zijn Discours sur la servitude volontaire (1576) oftewel Le Contr’Un. De triomf van de dood of overheersing van de/het Ene voedt de picturale, metafysische en politieke reflectie van het werk van Pieter Bruegel de Oude. En het is aan de triomf van de dood dat de schilder probeert te ontsnappen door een meervoudige en materiële opstanding van de lichamen en geesten. Eenzaam in zijn onderneming is hij solidair met de armen en onderdrukten. In zijn werk – dat van filosofische aard is – construeert de schilder nieuwe ruimten van gemene vrijheid op maat van de gelijkheid van allen.

  Laurent Bove, filosoof, is professor emeritus van de universiteit van Amiens. Hij is voorzitter van de Association des Amis de Spinoza. Hij publiceerde La Stratégie du conatus. Affirmation et résistance chez Spinoza (1996), voor Livre de poche een Franse vertaling van Spinoza’s Traité Politique (2002), Vauvenargues ou le Séditieux. Entre Pascal et Spinoza, une philosophie pour la « seconde nature » (2010), Albert Camus. De la transfiguration. Pour une expérimentation vitale de l’immanence (2014). Hij is editor en co-editor van verschillende werken waaronder Qu’est-ce que les Lumières radicales? (2007) en Pascal et Spinoza (2007). Zijn meest recente boek: Pieter Bruegel, le Tableau ou la sphère infinie. Pour une réforme théologico-politique de l’entendement (2019).

   Alle geïnteresseerden zijn welkom. Voor meer informatie: sonja.lavaert@vub.be.

 5. Wetenschapsfestival Brussel
  Wist je dat... alle hogeronderwijsinstellingen in Brussel opnieuw de krachten bundelen tijdens de Dag van de Wetenschap? Op zondag 24 november organiseren ze het wetenschapsfestival! Niet te missen!

  Tientallen wetenschappers zijn die dag present om je wetenschappelijk onderzoek en innovatie te laten ontdekken. Het Wetenschapsfestival Brussel is er voor jong en oud, met meer dan 50 activiteiten, demonstraties, workshops en (kinder)lezingen. Bovendien zijn alle activiteiten helemaal gratis!

  Weet jij van wat sterren zijn gemaakt? Of hoe DNA in elkaar zit? Programmeer zelf een robot, ontdek de werking van optische illusies en test wat bewegen met het menselijk lichaam doet. Ontdek op zondag 24 november 2019 het wonderlijk Wetenschapsfestival in Muntpunt, hartje Brussel.

  Het Wetenschapsfestival Brussel wordt georganiseerd in kader van de Dag van de Wetenschap, een initiatief van de Vlaamse overheid.

   

   

   

   
 6. VUBToday: 'De vergelijking met het 70-puntenplan van het Vlaams Blok is onterecht'
  Bart De Wever voorziet in zijn startnota wachttijden voor nieuwkomers die aanspraak willen maken op de Vlaamse sociale bescherming en de kinderbijslag. Volgens Mark Elchardus, socioloog aan de VUB, staat dat te lezen in twee opvallende passages van deze veelbesproken startnota. “Enerzijds moeten nieuwkomers zes maanden in Vlaanderen verblijven vooraleer ze recht hebben op kinderbijslag. Anderzijds moeten er vijf jaren verstrijken voor ze beroep kunnen doen op de Vlaamse sociale bescherming en andere sociale voordelen.” Het lijkt volgens professor Elchardus erop dat men wil terugkeren naar de oorspronkelijke bedoeling van de sociale zekerheid. Lees meer op knack.be (+). read more on VUB Today
 7. VUBToday: VUB rector Caroline Pauwels to be guest curator of theatre festival Theater Aan Zee 2020
  VUB rector Caroline Pauwels, as guest curator of the next edition of TAZ in the summer of 2020, wants to pay tribute to the sense of wonder.  read more on VUB Today
 8. VUBToday: Caroline Pauwels wordt volgende zomer gastcurator Theater Aan Zee
  VUB-rector Caroline Pauwels wordt de gastcurator van de volgende editie van het toonaangevende festival Theater Aan Zee in Oostende. Het theaterfestival duurt tien dagen in de zomer en biedt naast theater ook ruimte aan muziek, dans en andere (podium)kunsten. Als gastcurator kiest Caroline Pauwels voor het thema Verwondering.  read more on VUB Today
 9. VUBToday: 'De westerse sancties hebben weinig indruk op de Russen gemaakt'
  “Vijf jaar na de inlijving van de Krim en het neerhalen van vlucht MH17 lijkt de rust weergekeerd aan het oostelijke front. Rusland en het Westen lijken daar een nieuw evenwicht te hebben bereikt. De NAVO heeft er troepen en houdt geregeld grote oefeningen, de Russen blijven aanwezig in frontlijnstaten als Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland. Maar van een écht machtsevenwicht is geen sprake. Terwijl er een latente spanning heerst, versterkt Rusland zijn positie verder – langzaam maar zeker.” Lees het volledige opiniestuk van VUB-prof Jonathan Holslag op knack.be (+). read more on VUB Today
 10. 14 & 15.09.2019 | Braemgebouw op de Open Monumentendagen

  De Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dit jaar gewijd aan het thema “Een plaats voor kunst”.

  Ook het rectoraatsgebouw of "Braemgebouw" van de Vrije Universiteit Brussel, van de hand van architect Renaat Braem, opent zijn deuren en neemt op 14 en 15 september 2019 deel aan de Brusselse Open Monumentendagen. Met z'n uitgebreide en kunstig uitgewerkte symboliek, en de prachtige muurschilderingen die doorheen het hele gebouw een heus verhaal vertellen, past het perfect in het thema van dit jaar. Bovendien krijg je uitzonderlijk de kans de werf te bezoeken en een eerste glimps op te vangen van de renovatiewerken die momenteel plaatsvinden op het gelijkvloers en de eerste verdieping. 

  Er vinden op zaterdag 14 en zondag 15 september doorlopend rondleidingen en een fototentoonstelling plaats (11u - 17u, laatste toegang om 16u15). Toegang is gratis. 

  De Open Monumentendagen worden georganiseerd door Urban.brussels, de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel Stedenbouw en Erfgoed - Directie Cultureel Erfgoed, met de medewerking van Arkadia en Korei.

   

  Meer informatie is beschikbaar op http://www.heritagedays.brussels/http://www.heritagedays.brussels/

  Meer weten over het Braemgebouw en ander VUB-erfgoed? Kijk op https://www.vub.be/vub-erfgoed, lees onze Braembrochure of stel je vraag via braem@vub.be

   

 11. VUBToday: "Afschaffen woonbonus logischer dan politiek van slaan en zalven"
  Als het van de N-VA afhangt, zal de woonbonus binnen de kortste keren afgeschaft worden. In theorie zou de subsidie uitdoven vanaf 1 januari 2020. De fiscale hervorming richt zijn pijlen dan op nieuwe leningen, niet op leningen die reeds voor de hervorming aangegaan zijn. Verschillende experten juichen het voorstel alvast toe en zien er geen graten in, aangezien de rente historisch laag is op de woningmarkt. Ook Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, vindt het voorstel logischer dan de huidige gang van zaken, die hij een ‘politiek van slaan en zalven’ noemt. “Nu worden kopers eerst geconfronteerd met zware registratierechten om dan vervolgens in de jaren daarna een fiscaal cadeautje terug te krijgen. Dan is het beter om van bij de start iets te doen.”  read more on VUB Today
 12. VUBToday: "De VUB past het best bij mijn ongebonden kijk op de wereld."
  Ondanks de grimmig ogende wolkenlaag en miezerregen stonden al heel wat nieuwe studenten vandaag paraat om zich in te schrijven in het feestelijk bestickerde gebouw A. Dafina Ugzmajli is één van deze dappere zielen. Volgend jaar komt ze hier psychologie studeren en ze is al van top tot teen klaar voor haar VUB-avontuur. Vooraleer ze samen met haar vader terug afzakte naar Merchtem, konden we haar strikken voor enkele vragen. VUB’ers, meet Dafina! read more on VUB Today
 13. VUBToday: The summer school where biology meets technology
  From Monday 5 till Friday 9 August the VUB organised and hosted its 4th Biotech Summer School. And this fourth edition proved to be an amazing success. The course takes on a maximum of 20 students and is targetted at those studying for a bachelor’s degree in biology, chemistry, biotechnology or biomedical sciences. The topics covered in the programme are immunology (in relation to cancer and parasites), synthetic biology, structural biology, plant genetics and microbiology.  read more on VUB Today
 14. VUBToday: Seks in gevangenis blijft taboe
  De psychologische en seksuele gezondheid in onze gevangenissen kan een stuk beter. Seksualiteit is een cruciaal onderdeel van ons welzijn, maar blijft te vaak onderbelicht. Dat stellen VUB-professor Johan Vansintejan en Dokter Glenn Boulanger na een rondvraag in 10 Belgische gevangenissen.  Meer dan een kwart van de gedetineerden zegt dat hij niet zou praten over seksuele problemen of misbruik. Hierdoor krijgen de gevangenen vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Dr. Boulanger pleit dan ook voor het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid en een normale seksualiteitsbeleving in onze gevangenissen, los van seksuele dwang. Dat blijft voorlopig moeilijk, want het taboe is groot.  read more on VUB Today
 15. VUBToday: Nieuwe regering wordt wellicht opnieuw een Zweedse
  Elf weken na de verkiezingen van 26 mei lijkt er eindelijk een doorbraak te komen in de Vlaamse formatie. Dave Sinardet, professor politieke wetenschappen aan de VUB, was gisteren te gast in het VTM Nieuws waarin hij een woordje uitleg gaf over de stand van zaken. De nieuwe regering wordt wellicht opnieuw een Zweedse, maar geen kopie. “Ze gaan denk ik echt wel proberen om te laten zien dat er een ander verhaal geschreven wordt. Ook al omdat tijdens de vorige legislatuur natuurlijk heel veel spanningen waren tussen die drie partijen. Zeker tussen N-VA en CD&V, die elkaar constant stokken in de wielen staken.” Toch meent professor Sinardet dat we een slag rond de arm moeten houden. “De enige zekerheid in de politiek is dat er geen zekerheden zijn.” Bekijk op nieuws.vtm.be het bewuste televisiefragment. read more on VUB Today
 16. VUBToday: 'Laat vecht-metaforen bij kankerpatiënten achterwege'
  Uit onderzoek van de Queen’s University in Canada blijkt dat vecht-metaforen zoals ‘overwinnen’ en ‘vechten’ geen positieve impact hebben op kankerpatiënten. Het geeft kankerpatiënten namelijk het idee dat de genezing van hen afhangt. Ook Jacques De Grève, oncoloog bij het UZ Brussel, verkiest neutrale taal tegenover patiënten. “Als oncoloog wil je de ziekte ook echt overwinnen. Maar dat gaat over iets anders dan de ingesteldheid van de patiënt.” Toch lijken dergelijke termen niet per se slecht. “Dat is om de samenleving te mobiliseren voor de zaak.” Lees meer op nieuwsblad.be (+).  read more on VUB Today
 17. VUBToday: Tien tips voor een betere werkhouding op kantoor
  Een kantoorjob betekent vaak vijf dagen per week van nive to five op een bureaustoel zitten. Dat het niet echt een zegen is voor onze rug, weet iedereen intussen wel. Nochtans is je ergonomische werkplek cruciaal. “Een ergonomische werkplek is niet alleen goed voor je prestaties, het bevordert ook je werktevredenheid”, beweert Veerle Hermans, professor arbeids- en organisatiepsychologie aan de VUB. Maar wat doe je precies om je werkhouding aan een bureau te optimaliseren? Het is meer dan voldoende bewegen, dat blijkt uit de tien tips van professor Hermans. Je lees de tips op hln.be. read more on VUB Today
 18. VUBToday: VUB-gastprof Djalali terug in de gevangenis
  Ahmadreza Djalali, gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel, duikt na twee weken opnieuw op. Hij zit momenteel terug in zijn cel in Teheran. Dat meldt zijn vrouw aan de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Djalali verdween twee weken geleden nadat hij geblinddoekt uit de gevangenis werd gehaald en naar een geheime locatie werd gebracht. Daar probeerden de instanties hem tot nieuwe bekentenissen te dwingen. Amnesty International voerde daarom eerder deze week nog acties aan de Iraanse ambassade in Brussel.  read more on VUB Today
 19. VUBToday: 'Water is te goedkoop'
  Volgens het nieuwste rapport van het World Resources Institute (WRI) staat ons land op de 23ste plaats in een wereldrankschikking van landen die kans maken op ernstige waterschaarste. Het verbaast Marijke Huysmans, professor grondwaterhydrologie aan de VUB, alvast niet. België verbruikt namelijk als dichtbevolkt gebied samen met de industrie en landbouw veel water, terwijl er niet veel beschikbaar is. Volgens professor Huysmans speelt het prijskaartje ook een rol. “Mensen horen dat niet graag, maar water is te goedkoop. Daardoor is er te weinig stimulans om naar alternatieven te zoeken en erin te investeren.” Maar er is ook goed nieuws, want Huysmans merkt een groeiend besef dat het waterprobleem zich steeds meer opdringt. Lees meer op standaard.be (+).  read more on VUB Today
 20. VUBToday: Waarom zijn mensen geïnteresseerd in mysteries?
  Mysteries sluipen al vroeg je leven binnen. De waarom-fase van de kleuter zal daarom wellicht niet onbekend in de oren klinken. Ook volwassenen zijn gefascineerd door mysteries, stelt VUB-onderzoeker Bart Colson. “In de wetenschap zoekt men immers naar antwoorden op grote en kleine mysteries.” Maar waarom willen we alles te weten komen? Wat prikkelt ons? “Het is eigen aan het leven dat er onbekende elementen aanwezig zijn. Onze menselijke geest is echter niet altijd zo goed bestand tegen de spanning van open raadsels. Het brengt onzekerheid met zich mee.” Maar niet alle mysteries spreken iedereen even hard aan. Ook nemen we het antwoord op een mysterie niet zomaar aan van iedereen. Lees meer op knack.be.  read more on VUB Today