Mechanisme pancreaskanker in VUB-publicatie in vooraanstaand Nature Communications
Nieuw inzicht in genetisch ongecontroleerde groei een van meest dodelijke kankers
Vandaag, 30 november, verschijnen in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications de opvallende resultaten van VUB-onderzoek door het team van prof. dr. Ilse Rooman naar de ontwikkeling van pancreaskanker. Zij ontdekten de rol van frequent voorkomende genetische fouten in tumorcellen die gepaard gaan met grote agressiviteit en een korte levensverwachting als resultaat. Deze nieuwe kennis is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van gerichte therapieën voor pancreaskanker dat in aantal overlijdens borstkanker bijna heeft ingehaald.
Nieuwe therapie om meest kwaadaardige hersentumor aan te pakken verlengt mogelijk de overlevingskansen

Wereldprimeur: UZ Brussel gebruikt immuuntherapie lokaal in de hersenen voor de behandeling van glioblastoom
In het UZ Brussel bundelen oncologen en neurochirurgen hun onderzoeksinspanningen in de strijd tegen kanker voor een betere behandeling van patiënten met recidiverend glioblastoom.
Tot op vandaag heeft geen enkele behandeling in een klinisch onderzoek aangetoond de overleving van patiënten met recidiverend glioblastoom te verlengen. Hoewel de standaardbehandeling een verschil maakt, blijft de overlevingsprognose somber. Het onderzoeksteam van het UZ Brussel brengt daar verandering in. Dit blijkt uit de resultaten die op het afgelopen EANS (European Association of Neurosurgical Societies) congres in Brussel werden voorgesteld. Daar werd aangetoond dat immuuntherapie, die voor het eerst intracerebraal werd geïnjecteerd bij glioblastoompatiënten die in aanmerking kwamen voor heelkunde, mogelijk de overlevingskansen verlengt. Het UZ Brussel breidt deze studie nu ook uit naar patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden en dit is het geval voor de meeste patiënten met recidiverend glioblastoom.
Studenten 1ste master Geneeskunde in het wit
Klaar voor hun klinische stages
Op zaterdag 27 oktober kregen 68 studenten van de 1ste master Geneeskunde een witte doktersjas omgehangen tijdens de traditionele Witte Jassenceremonie. Met deze plechtigheid wordt de overgang gevierd van het louter studeren naar de praktijk van de klinische stages. De VUB-studenten starten daarmee een jaar eerder dan hun collega's aan de andere universiteiten én ze lopen ook meer stage.
Wat de langverwachte witte doktersjas betekent voor de studenten, vertellen ze zelf in de bovenstaande video.
Doctoraatsstudent Blazej Pedzich wint posterprijs op het Belgian Brain Congress 2018

Blazej Pedizch behaalde zijn Master in de Psychologie aan de Jagiellonian Universiteit in Polen en startte een jaar geleden zijn doctoraat in de Farmaceutische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel bij prof. dr. Dimitri De Bundel. Blazej stelde zijn werk over de rol van serotonine 2A-receptoren in de effecten van psychedelica op vreesverwerking voor op het Belgian Brain Congress. Het wetenschappelijk comité bekroonde zijn bijdrage met de Posterprijs.
Van harte gefeliciteerd namens de faculteit!
https://braincouncil.be/en/meetings/BBCongress2018/2018-poster-prizes
Paul De Knop lanceert Fonds immuuntherapie
Nieuw onderzoek VUB-UZ Brussel kan genezingskansen melanoomkanker met immuuntherapie drastisch verbeteren
Paul De Knop, prorector van de Vrije Universiteit Brussel, lanceert een nieuw fonds voor kankeronderzoek. Het fonds wil het onderzoek naar immuuntherapie een stevige financiële duw in de rug geven. Dit is broodnodig gezien de opmars van deze agressieve vorm van huidkanker. Paul De Knop is zelf kankerpatiënt en wil lotgenoten helpen. Hij neemt samen met VUB Foundation en UZ Brussel Foundation dit initiatief om het werk van oncoloog Bart Neyns te steunen.
Geen palliatieve zorg zonder vrijwilligers en mantelzorgers?
Congres over de veranderende rol van informele zorgverleners.
Op woensdag 24 oktober 2018 organiseert het INTEGRATE-consortium (VUB/UGent/KULeuven) een congres in het Brusselse Paleis der Academiën over de vermaatschappelijking van de palliatieve zorg in Vlaanderen. De onderzoekers gaan dieper in op de problemen en verbeterpunten voor mantelzorg in de palliatieve zorg, het beleid, mogelijke interventies ter ondersteuning van mantelzorgers en de verschillende rollen die vrijwilligers in de palliatieve zorg opnemen. Daarnaast laten we ook mantelzorgers en vrijwilligers aan het woord en brengen we praktijkvoorbeelden van binnen en buiten de palliatieve zorg. Een uitgebreid panel van beleidsmakers maakt de vertaalslag naar de palliatieve zorgsector.
Inschrijven kan tot en met 15 oktober via het online inschrijvingsformulier.
Sport en diabetes pilootproject voor kinderen met diabetes type 1

UZ Brussel wil toenemend aantal Brusselse kinderen met diabetes meer doen bewegen
Het UZ Brussel stelt in de Brusselse multiculturele omgeving een toename vast van jonge kinderen met diabetes type 1. Om de gezondheid van die kinderen te verbeteren en de sociale isolatie door de ziekte te doorbreken, start het kinderdiabetesteam van het UZ Brussel vanaf oktober, dankzij de steun van een heel aantal partners, een ambulant programma voor wekelijks sporten onder medische begeleiding.
Bewegen inbouwen in de dagelijkse routine en als onderdeel van het behandelplan van kinderen met type 1 diabetes zorgt voor een betere werking van de insulinebehandeling op korte termijn en het vermijden van complicaties op lange termijn. Het project kan ook rekenen op de steun van een enthousiaste meter en peter: Danira Boukhriss Terkessidis, reporter en presentatrice en filmregisseur Adil El Arbi.
Tram 9 gaat van start

Vanaf 1 september 2018 rijdt de langverwachte tram 9 tussen Simonis en onze Brussels Health Campus. Bus 14 wordt snelle verbinding naar station Jette
De reistijd met het openbaar vervoer naar de Brussels Health Campus wordt aanzienlijk verkort. Zowel de tram als de nieuwe buslijnen gaan sneller én frequenter van en naar de campus rijden!
Nieuwe tramlijn
Tram 9 rijdt volledig in eigen bedding en de lijn wordt uitsluitend bediend door trams met een lage vloer. Bovendien werden ook de haltes zo toegankelijk mogelijk gemaakt.
Op weekdagen rijdt tram 9 om de 6 minuten tijdens de spitsuren en om de 10 minuten tijdens de daluren. ’s Avonds en in het weekend wacht je niet langer dan 15 minuten. De aansluiting met de metro wordt gegarandeerd van ’s morgens tot ’s avonds.
Aangepaste buslijnen
Dankzij tram 9 kunnen ook de bestaande busverbindingen geoptimaliseerd worden. Daarom wordt ook het traject van de buslijnen in de buurt herzien.
Ontdek alle reistijden op www.mivb.be
De routes kan u bekijken in het document in bijlage.
De zorg van vandaag en morgen is een gedeeld verhaal
UZ Brussel blikt terug op 2017 en rapporteert over de ZORG in 2030.
Met de ogen van 40 getuigen blikt het UZ Brussel terug op 2017. Op de site www.eengedeeldverhaal.be stelt het universitair ziekenhuis van de VUB ook de eindconclusies voor van de maatschappelijke dialoog ZORG2030 voor; een vooruitblik naar de gezondheidszorg van overmorgen.
"Als we écht iets belangrijks willen bereiken voor de zorg van de toekomst, dan moeten we het samen doen. Want de zorg van de toekomst is een gedeeld verhaal."
Onderzoek naar leverziekten van prof. Mathieu Vinken bekroond met Galenusprijs

Op 29 mei 2018 ontving professor Mathieu Vinken, verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel, de Galenusprijs voor Farmacologie. Deze toonaangevende prijs wordt jaarlijks toegekend aan een researcher uit België of Luxemburg jonger dan veertig jaar voor uitmuntend klinisch of fundamenteel farmacologisch onderzoek.
Mathieu Vinken ontving de prijs voor zijn baanbrekend onderzoek naar de karakterisering van een nieuw doelwit voor de behandeling van acute en chronische leverziektes. Hij spitst zich daarbij toe op communicatie tussen levercellen, die typisch verstoord is bij onder meer acuut leverfalen, leververschrompeling en leververvetting. Als deel van dit onderzoek worden nieuwe stoffen aangemaakt om de communicatie tussen de levercellen te beïnvloeden en zo het ziektebeeld te verbeteren.
Het bekroonde onderzoek maakt deel uit van een project dat ondersteund wordt door een Starting Grant van de gerenommeerde European Research Council. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van São Paulo in Brazilië, waar prof. Vinken gastdocent is en voor zijn onderzoek een São Paulo Excellence Chair Grant ontving van de São Paulo Research Foundation.
De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in diverse toonaangevende internationale wetenschappelijke tijdschriften en vielen reeds verschillende keren in de prijzen. Met dit innovatief onderzoek hoopt het team van professor Mathieu Vinken een bijdrage te kunnen leveren aan de behandeling van leverziekten die momenteel aan de basis liggen van de vijfde meest voorkomende doodsoorzaak wereldwijd.
Meer info: www.vub.ac.be/en/research/project/connect-team
VUB mee op staatsbezoek in Canada

Van 14 tot 18 maart waren prof. Ronald Buyl (BISI) en prof. Ellen Gorus (GERO) op bezoek in Montreal als lid van de wetenschappelijke delegatie van het officiële staatsbezoek van de koning en koningin aan Canada.
Naast de kick-of meeting van het bilaterale FWO onderzoeksproject “Bevorderen van geïnformeerde en gedeelde beslissingen over eHealth toepassingen voor oudere volwassenen en mantelzorgers” in samenwerking met een team van onderzoekers van de Université Lavel (Québec), stonden ook enkele wetenschappelijke seminaries op het programma.
Zo nam onze delegatie deel aan een ronde tafel rond het thema “Le numérique dans l’enseignement et l’apprentissage : enjeux, pratiques et perspectives”. Op vrijdag werd het samenwerkingsproject voorgesteld in aanwezigheid van alle Vlaamse en Quebecse rectoren, gevolgd door een lunch met H.K.H. koningin Mathilde.