Masterstudent Biomedische Wetenschappen Inge Oudaert onderscheiden op internationaal studentencongres

VUB-student Inge Oudaert heeft op de MOSA Conference in Maastricht een award ontvangen voor de mondelinge presentatie van haar onderzoek getiteld “Amitriptyline strengthens effects of melphalan and bortezomib treatment in multiple myeloma”. Dit onderzoek kwam tot stand onder promotorschap van prof. dr. Eline Menu en dr. Sylvia Faict.
Sinds 2003 nemen de studenten 2de master Biomedische Wetenschappen deel aan een internationaal studentencongres in Maastricht. Op dit congres krijgen (bio)medische studenten de mogelijkheid om hun eigen wetenschappelijk onderzoek voor te stellen. De auteurs met de beste ingezonden abstracts krijgen de mogelijkheid tot een mondelinge presentatie en de andere auteurs stellen hun onderzoek voor met een posterpresentatie. Beide worden beoordeeld door een internationale jury.
De gezondheidszorg is meer dan zorg
Activiteitenrapport 2018 UZ Brussel: meer activiteiten met minder mensen vereist wendbaarheid
De jaarcijfers 2018 van het UZ Brussel laten een duidelijke toename van de activiteiten zien: meer raadplegingen (+7,1%), meer opnames (+4,4%), meer daghospitalisaties (+6,7%), meer technische verstrekkingen (+4,4%), meer contacten op de spoedgevallendienst (+4,1%), meer wetenschappelijke output (publicatie van 1.006 wetenschappelijke artikels). Dit alles werd geklaard met iets minder medewerkers, gerekend in voltijdse equivalenten (3.075). Tegelijk werden de inspanningen verhoogd inzake welzijn van de medewerkers, mobiliteit en duurzaamheid van de activiteiten. 2018 was voor het UZ Brussel (in navolging van de lancering van het dialoogproject ZORG2030 in 2017) opnieuw een ‘luisterjaar’. En dit alles zonder in het rood te eindigen. Daarmee symboliseren de jaarcijfers en de belangrijke activiteiten van 2018 goed een aantal trends die vandaag de gezondheidszorg kenmerken.
Em. prof. dr. Wim Betz overleden

Afgelopen zaterdag, op 8 juni, is em. prof. dr. Wim Betz overleden na een lange ziekte. Hij werd 76 jaar.
Wim Betz begon zijn carrière als huisarts alvorens hij huisartsgeneeskunde ging doceren aan de Vrije Universiteit Brussel. Tot 2007 was hij ook diensthoofd van het Centrum voor Huisartsenopleiding aan de VUB.
Professor Betz liet zich opmerken als een kritisch denker die zowel traditionele evidenties als nieuwe alternatieven beoordeelde op hun wetenschappelijke waarde, zonder daarbij een blad voor de mond te nemen. In zijn onderwijs aan toekomstige huisartsen gaf hij in de jaren '80 al lessen over levensbeëindiging en euthanasie. Hij doceerde ook een cursussen over de kritische studie van alternatieve geneeswijzen en over evidence based medicine (EBM).
Prof. dr. Dirk Devroey herinnert zich zijn voorganger en mentor als een kritisch denker die zijn tijd vooruit was: "Hij was een lichtend voorbeeld voor iedereen die bewijskracht wilde in het medisch handelen, nog voor er sprake was van EBM. Als student aan de VUB leerde hij ons ook omgaan met euthanasie, nog voor dat wettelijk geregeld was."
Wim Betz was stichtend lid, voorzitter en erevoorzitter van de 'Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale' (SKEPP). Jarenlang zou hij met SKEPP alternatieve geneeswijzen en pseudowetenschap op de korrel nemen. Ook toen hij reeds ziek was, bleef Wim Betz zich op publieke fora kritisch uitlaten en waarschuwde hij onder meer voor de opkomst van antivaccinatiebeweging.
De faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB houdt eraan zijn nabestaanden, vrienden, collega's en sympathisanten te condoleren met het verlies van een bezield man met een scherpe geest.
Postdoctoraal onderzoeker Kim De Veirman ontvangt dr. Karel-Lodewijk Verleysen prijs 2018 voor haar multipel myeloomonderzoek

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België heeft de VUB - dr. Karel-Lodewijk Verleysen prijs 2018 toegekend aan multipel myeloomonderzoeker Kim De Veirman. Aan de onderscheiding is een geldprijs verbonden van €6.000. Kim De Veirman ontvangt de prijs als bekroning van haar medisch onderzoekswerk, getiteld: “The role of bone marrow derived bystander cells in the development of multiple myeloma”. Tijdens haar doctoraatsproject, onder leiding van Prof. Karin Vanderkerken, onderzocht ze de rol van de beenmergmicroomgeving in multipel myeloom. In haar doctoraatsthesis is Kim De Veirman er in geslaagd om interacties van de tumor met zijn micro-omgeving en nieuwe kanker overlevingsmechanismen te ontrafelen. Dit werk was bovendien ook de basis voor het behalen van een FWO post-doctoraal mandaat, waarin ze haar onderzoekswerk op het labo Hematologie en Immunologie (HEIM) verderzet.
Storingen in je verkeerslichten

VUB-doctoraatsstudente An Buckinx legt epilepsie uit aan kinderen op Sound of Science
Hoe leg je aan kinderen van 6 tot 12 uit wat epilepsie is en hoe nieuwe geneesmiddelen werken? VUB-doctoraatsstudent An Buckinx maakt de treffende vergelijking met verkeerslichten. Als jonge wetenschapper heeft ze daarmee een felbegeerde plaats veroverd op het podium van 'Sound of Science'; een groots opgevat wetenschapsfestival voor het hele gezin op 24 en 25 mei in Mortsel.
An Buckinx maakt deel uit van de onderzoeksgroep Target Driven Drug Discovery van het Center for Neurosciences van de VUB, geleid door prof. dr. Ilse Smolders.
Meer info: soundofscience.be
VUB-wetenschappers werken mee aan prestigieus internationaal onderzoek naar ‘gene editing’

Prof. dr. Thierry VandenDriessche en prof. dr. Marinee Chuah van de Vrije Universiteit Brussel zullen de komende 5 jaar met een Europees en Amerikaans consortium van topwetenschappers onderzoek doen naar ‘gene editing’ in de strijd tegen ongeneeslijke aandoeningen.
‘Gene editing’ laat toe om met ongekende precisie het menselijk DNA te wijzigen. Hiervoor kunnen ze rekenen op 15 miljoen euro steun van de Europese Unie. Het team hoopt nieuwe en effectievere technieken te ontwikkelen die gene editing breder toepasbaar maken.
VUB-onderzoeker Mathieu Vinken ontvangt ‘Proof-of-Concept Grant’ van de Europese Onderzoeksraad

De European Research Council schenkt professor Mathieu Vinken een beurs om te onderzoeken of nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van leverziekte potentieel hebben om op de markt gebracht te worden.
Professor Mathieu Vinken, apotheker en toxicoloog verbonden aan het departement Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen van de VUB, heeft een ‘Proof-of-Concept Grant’ (150.000 Euro) ontvangen van de prestigieuze ‘European Research Council’ (ERC). Met deze beurs zal zijn team nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van leverziekte produceren en het markpotentieel ervan nagaan.
Terugblik op een geslaagde weKONEKTweek

Tijdens de tweede editie van de weKONEKTweek trokken 5000 studenten, academici en medewerkers van VUB, ULB en EhB dieper de stad in om de band aan te halen met het echte Brussel, en de uitdagingen en troeven van onze hoofdstad beter te leren kennen.
De faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB was met een tiental activiteiten ruim vertegenwoordigd tijdens de weKONEKTweek die dit keer liep van 1 tot en met 5 april. Studenten Farmaceutische Wetenschappen gingen onder meer op bezoek bij Sciensano (het vroegere wetenschappelijk instituut volksgezondheid), de Algemene Pharmaceutische Bond en het Huis voor Gezondheid.
Voor de studenten Biomedische wetenschappen viel de weKONEKTweek samen met hun eigen Week van de Biomedici, met bedrijfsbezoeken, een stagedag, een quiz... De week kreeg een extra Brussels parfum dankzij een ontmoeting aan de Kruidtuin bij P&V Verzekeringen met Topwetenschappers prof. Miriam Cnop (ULB) en prof. Mathieu Vinken. (lees meer over de Week van de Biomedici)
De Geneeskundestudenten, meer bepaald de 2de bachelor en de arts-specialisten in opleiding konden vrijwilligerswerk gaan ontdekken in hartje Brussel. De focus daarbij lag op "de bijna nieuwe Belg en de gezondheidszorg; good practices en relevante organisaties in Brussel."
U kan enkele sfeerbeelden bekijken door op "lees meer" te klikken...
Forse Europese steun voor onderzoek naar gentherapieën voor hartziekten

Professor Marinee Chuah van de VUB coördineert een ambitieus onderzoeksprogramma naar gentherapie voor mensen met hartziekten. Met het project is vijftien miljoen euro gemoeid en er doen dertien internationale partners aan mee.
De Europese Unie heeft bijna vijftien miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar nieuwe benaderingen van gentherapie voor de behandeling van hartziekten. Daarvoor zal worden gezocht naar de beste methoden voor de overdracht van genen naar het hart. Het project zal een klinische studie naar de meest veelbelovende gentherapiebenaderingen omvatten. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat jaarlijks 17,7 miljoen mensen sterven aan hart- en vaatziekten, naar schatting 31% van alle sterfgevallen wereldwijd.
Professor Chuah: "Dit is een zeer spannende en belangrijke kans voor dit onderzoeksconsortium om nieuwe manieren te vinden om hartziekten te beheren en te behandelen. In Europa is het de grootste doodsoorzaak voor mensen en elke vermindering van dit sterftecijfer zou een zeer positief resultaat zijn voor onze Europese samenwerking.
Het onderzoeksprogramma, CardioReGenix genaamd, wordt gecoördineerd door professor Marinee Chuah van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Dertien instellingen uit zes landen nemen deel, waaronder vijf bedrijven. Dit vijfjarige project werd geselecteerd na een zware internationale competitie.
Het consortium omvat een aantal van de belangrijkste spelers, waaronder de Vrije Universiteit Brussel (België), de Universiteit van Oost-Finland (Finland), A2F-Associates Limited (VK), Medizinische Hochschule Hannover (Duitsland), King's College London (VK) University of Edinburgh (UK), Stichting VUMC (Nederland), Batavia Bioscience BV (Nederland), Finvector OY (Finland), Cardior Pharmaceuticals GmbH (Duitsland), Asphalion SL (Spanje), Phosjois-Savon Sairaanhoitopiirin (Finland) en Christian-Albrechts-Universitaet zu Kiel (Duitsland).
Preview Symposium Medische Wereld 2019
Op zaterdag 11 mei 2019 is het weer zover! We verwachten jullie op de 7e editie van het symposium Medische Wereld! Het avondfeest gaat dit jaar door in de Plantentuin van Meise. Voor meer informatie en inschrijvingen: www.medischewereld.be