VUB speelt hoofdrol in Europees onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen ontstekingen.
Het objectief van het Horizon 2020-project dat de naam Panache meekreeg, is onderzoek verrichten naar innovatieve geneesmiddelen tegen ontstekingen en celverlies, voortbouwend op recent ontdekte mechanismen. De onderzoekers focussen in de eerste plaats op cardiovasculaire aandoeningen, lever- en gewrichtsziekten, maar het toepassingsgebied is potentieel nog veel ruimer. In deze video licht professor Mathieu Vinken van de onderzoeksgroep In Vitro Toxicology het Panache-project toe.
UZ Brussel test sociale robot uit in strijd tegen COVID-19
Robot Pepper herinnert patiënten aan de afspraken die ze in het ziekenhuis moeten naleven
Het UZ Brussel test vanaf deze week uit of de hulp van een sociale robot zinvol is in de strijd tegen COVID-19. De tweetalige robot Pepper staat de onthaalmedewerkers bij om patiënten die op consultatie komen te herinneren aan de basisprincipes om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die strikte naleving is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis een veilige omgeving blijft voor patiënten en ziekenhuismedewerkers.
BeMSA organiseert #SunnySocks4Docs campagne op 5 juni 2020
Geneeskundestudenten vragen aandacht voor psychische problemen bij gezondheidswerkers
Het idee is simpel: moedig zoveel mogelijk zorgverleners en studenten aan om op 5 juni hun zonnigste sokken te dragen. Maak een foto en post deze op sociale media met de hashtag #SunnySocks4Docs om je vrienden te laten weten dat je om de geestelijke gezondheid van gezondheidswerkers geeft. Je kunt er zelfs een prijs mee winnen!
In de weken voorafgaand aan de campagne zullen we infographics en feiten over geestelijke gezondheid op onze sociale media plaatsen, dus hou het in de gaten.
Ons doel is om het bewustzijn voor psychische problemen bij gezondheidswerkers te vergroten. We willen een discussie over dit onderwerp aanwakkeren en mensen laten weten dat ze niet alleen zijn.
Bezoek ons Facebook-evenement (https://www.facebook.com/events/3048677995191529) en sociale media voor meer informatie en regelmatige updates.
Laten we het stigma doorbreken. Samen.
Academisch verantwoorde TV-tip voor maandag a.s
Faculteit GF trapt het nieuwe seizoen Campus Cup af
Op maandag 18 mei start op CANVAS (niet de onze) het tweede seizoen van de Campus Cup. Twee ploegen van vier studenten nemen het tegen elkaar op in een zeer geanimeerde (en coronaveilige) kennisquiz onder leiding van Otto-Jan Ham. Studenten uit onze tweede bachelor Geneeskunde nemen het in de eerste aflevering op tegen ingenieursstudenten van de UAntwerpen.
Onze faculteit is dit seizoen overigens goed vertegenwoordigd in de Canvas Cup. Een dag later, op dinsdag 19 mei is prof. Ilse Rooman professor van dienst in de studio. In het kader van deze aflevering werden eerder dit jaar al opnames gemaakt in onze labo’s.
Alvast dikke proficiat aan de deelnemers en … kijken en duimen maar!
Internationale erkenning voor longkankeronderzoek Cleo Goyvaerts
Prof. dr. Cleo Goyvaerts, van het Laboratorium voor Moleculaire en Cellulaire Therapie van de VUB, heeft de ILC Young Investigator Award 2020 ontvangen van de International Lung Cancer Foundation (ILCF), ondersteund door de International Association for the Study of Lung Cancer Foundation. Met deze financiering erkent ILCF wetenschappelijke excellentie en moedigt het innovatie aan op het gebied van longkankerpreventie en wereldwijde translationele geneeskunde. Cleo Goyvaerts ontving deze onderscheiding voor het project "Creatie van een 3D CRiMe-scène om cytotoxische T-celresistente mechanismen te ontrafelen". Meer informatie vindt u op onze ORC website.
Medische Wereld organiseert Coronadebat
De Medische Wereld organiseert op zaterdagochtend 9 mei 2020 van 11u tot 13u het grote Coronadebat. Tal van politici en topexperts komen uit hun kot om te debatteren over de huidige problematiek, oplossingen en plan van aanpak bij een 2e coronagolf. Het debat is live te volgen op VRT NWS en HLN.BE.
In het kader van het debat wordt ook gepeild naar de mening van de Vlaming over de impact van corona op hun leven. De resultaten van de Corona Publiekspoll zullen ook bekend gemaakt worden tijdens het debat. Graag massaal meedoen via https://www.healthforlife.be/de-corona-publiekspoll/
De Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel zijn host van Het Coronadebat.
Meer info: https://www.healthforlife.be/health-for-life/
COVID-19 velt meest gemotiveerde mecenas van de VUB
Filantroop Mireille Aerens overleden
Mireille Aerens had een groot hart voor dieren. Daarom besloot ze om een deel van haar vermogen te schenken aan de VUB. Haar beslissing kwam er na een ontmoeting met prorector Prof. Paul de Knop, die in 2008 tijdens een zitting van het Universitair Centrum in Brugge pleitte voor meer financiering voor de universiteiten van bedrijven en particulieren. Mireille Aerens, die aanwezig was en de waarden van de VUB onderschreef, ging een gesprek aan met Paul De Knop en dit bracht de bal aan het rollen.
Haar wens was om geen proefdieren meer te hoeven te gebruiken voor de wetenschap en - na een kennismaking en vele gesprekken met de VUB - leidde dit in 2009 tot het oprichten van een leerstoel Mireille Aerens aan de VUB. Deze werd gebruikt om preklinisch onderzoek te steunen. Toen Mireille Aerens eind 2014 een krantenartikel las over een belangrijke wetenschappelijke prijs die toegekend werd in Duitsland aan VUB onderzoekster prof Vera Rogiers met haar onderzoeksgroep IVTD (In Vitro Toxicology en Dermato-Cosmetologie), besloot zij dit baanbrekende stamcelonderzoek te steunen.
Nieuwe kennisbank coronavirus scheidt feit van fabel

Meer dan 300.000 online coronavirustesten uitgevoerd
Donderdag 26 maart 2020 — Sinds de lancering is de online test op coronavirustest.be meer dan driehonderdduizend keer gebruikt. Initiatiefnemer VUB-professor Dirk Devroey wil de mensen hiermee een betere risico-inschatting laten maken, zodat de gezondheidszorg minder belast wordt. Dezelfde reden zit achter de vandaag gelanceerde kennisbank. Dirk Devroey: “In deze crisistijd doen veel onjuistheden de ronde over het virus. Op deze site kan iedereen een fact check maken.”
De kennisbank vindt u op coronavirustest.be.
Onderscheiding voor interdisciplinaire onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde
Professoren Joachim Cohen en Luc Deliens van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en de UGent zijn de laureaten van de jaarlijkse prijs voor Maatschappelijke Valorisatie van de Vrije Universiteit Brussel. De onderscheiding is in 2012 in het leven geroepen door de Onderzoeksraad van de VUB en wordt uitgereikt aan onderzoekers die door hun engagement en gedrevenheid een sterke maatschappelijke uitstraling hebben.
3 onderscheidingen op één dag

Research van post-doconderzoeker Kim De Veirman naar Multipel Myeloom gooit internationaal hoge ogen!
7 december 2019 is een dag die Kim De Veirman zich nog lang zal herinneren. Voor haar werk en onderzoeksproject ontving ze die dag in de Verenigde Staten de Brian D. Novis Research Award van de International Myeloma Foundation en de Abstract Achievement Award van de American Society of Hematology. In eigen land werd op hetzelfde moment de Prijs Dr. Karel-Lodewijk Verleysen, uitgereikt door de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België als bekroning voor haar doctoraat.
Multipel Myeloom (MM) is de de op één na meest voorkomende hematologische kanker, gekarakteriseerd door een ongecontroleerde groei van plasma cellen in het beenmerg. Jaarlijks wordt de ziekte vastgesteld bij ongeveer 600 mensen in België, met een gemiddelde leeftijd bij diagnose van 65 jaar en een resterende levensverwachting van 7 jaar. Ondanks de therapeutische vooruitgang hervalt het merendeel van de patiënten door de aanwezigheid van residuele, dormante myeloom cellen die ontsnappen aan de huidige kankerbehandelingen.
Tijdens haar doctoraat onder leiding van prof. Karin Vanderkerken, onderzocht Kim De Veirman de interacties tussen de tumor en zijn micro-omgeving, overlevingsmechanismen van kankercellen en nieuwe strategieën in de behandeling van MM. Haar doctoraatswerk resulteerde in een significante bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek in MM en haar werk werd bekroond met de Prijs Dr. Karel-Lodewijk Verleysen, uitgereikt door de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België.