COVID-19 velt meest gemotiveerde mecenas van de VUB

Filantroop Mireille Aerens overleden

Mireille Aerens had een groot hart voor dieren. Daarom besloot ze om een deel van haar vermogen te schenken aan de VUB.  Haar beslissing kwam er na een ontmoeting met prorector Prof. Paul de Knop, die in 2008 tijdens een zitting van het Universitair Centrum in Brugge pleitte voor meer financiering voor de universiteiten van bedrijven en particulieren. Mireille Aerens, die aanwezig was en de waarden van de VUB onderschreef, ging een gesprek aan met Paul De Knop en dit bracht de bal aan het rollen.

Haar wens was om geen proefdieren meer te hoeven te gebruiken voor de wetenschap en - na een kennismaking en vele gesprekken met de VUB - leidde dit in 2009 tot  het oprichten van een leerstoel Mireille Aerens aan de VUB. Deze werd gebruikt om preklinisch onderzoek te steunen. Toen Mireille Aerens eind 2014 een krantenartikel las over een belangrijke wetenschappelijke prijs die toegekend werd in Duitsland aan VUB onderzoekster prof Vera Rogiers met haar onderzoeksgroep IVTD (In Vitro Toxicology en Dermato-Cosmetologie), besloot zij dit baanbrekende stamcelonderzoek te steunen.

foto Mireille Aerens

Lees meer...

Nieuwe kennisbank coronavirus scheidt feit van fabel

Meer dan 300.000 online coronavirustesten uitgevoerd

Donderdag 26 maart 2020 — Sinds de lancering is de online test op coronavirustest.be meer dan driehonderdduizend keer gebruikt. Initiatiefnemer VUB-professor Dirk Devroey wil de mensen hiermee een betere risico-inschatting laten maken, zodat de gezondheidszorg minder belast wordt. Dezelfde reden zit achter de vandaag gelanceerde kennisbank. Dirk Devroey: “In deze crisistijd doen veel onjuistheden de ronde over het virus. Op deze site kan iedereen een fact check maken.”

De kennisbank vindt u op coronavirustest.becoronavirustest.be.

Onderscheiding voor interdisciplinaire onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde

valorisatie

Professoren Joachim Cohen en Luc Deliens van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en de UGent zijn de laureaten van de jaarlijkse prijs voor Maatschappelijke Valorisatie van de Vrije Universiteit Brussel. De onderscheiding is in 2012 in het leven geroepen door de Onderzoeksraad van de VUB en wordt uitgereikt aan onderzoekers die door hun engagement en gedrevenheid een sterke maatschappelijke uitstraling hebben.