VUB Faculteit Geneeskunde en Farmacie Faculteit Geneeskunde en Farmacie

  • Doorgaan naar inhoud
  • Spring naar hoofdnavigatie om in te loggen

Nav weergave zoeken

Navigatie

  • GF-Home
  • VUB HomeVUB Home
  • Uurroosters
  • Contact
  • Snel naar
  • Research
  • STUDENT

Zoeken

Logo
U bevindt zich hier: Home

Navigatie

GF-Home
Toekomstige student
Waarom studeren a/d VUB?
Infomomenten
Praktisch om te beginnen
Studentenservice
StudentenverenigingenStudentenverenigingen
Studierendement
Toelatingsexamen geneeskundeToelatingsexamen geneeskunde
Word Zorgverlener in Brussel
Dagonderwijs
GeneeskundeGeneeskunde
Farmaceutische wetenschappenFarmaceutische wetenschappen
Biomedische wetenschappenBiomedische wetenschappen
Master na master
Doctoral schoolDoctoral school
Avondonderwijs
Management en Beleid van de GezondheidszorgManagement en Beleid van de Gezondheidszorg
Management, Zorg en Beleid in de GerontologieManagement, Zorg en Beleid in de Gerontologie
Schakelprogramma's
Voorbereidingsprogramma's
Student
Aanvraagformulieren
Aanvraag afstuderen januariAanvraag afstuderen januari
Aanvraag overmacht examen
Academische kalender
Attesten
Deliberaties en Proclamaties
Eventuele overstap naar EhB?
Examens
FaciliteitenFaciliteiten
Internationale uitwisseling
Jaarafgevaardigden
Leerkrediet
Medische Bibliotheek
Ombudsdienst voor studenten
Reglementen
Stage
Studentenjobs aan de VUB
StudiebegeleidingStudiebegeleiding
StudietrajectbegeleidingStudietrajectbegeleiding
StudiefinancieringStudiefinanciering
StudievoortgangStudievoortgang
Uurroosters
VMINF
Werken en studerenWerken en studeren
Research
Core Facilities
Research Clusters
Index
Biomedical Imaging and Medical Physics
Cardiovascular Diseases
Development, Ageing & Pathology
Diabetes
Liver and Cell Biology and Toxicology
Neurosciences
Oncology
Pharmaceutical Research and Data Technology
Public Health
Reproduction - Genetics & Regenerative Medicine
Funding database
Vakgroepen
Doctoraten
Recent PublicationsRecent Publications
Richtlijnen & reglementen
Schenk uw lichaamSchenk uw lichaam
Statistical ConsultancyStatistical Consultancy
Organisatie
FaculteitsbestuurFaculteitsbestuur
Faculteitssecretariaat
Dienst Informatica Jette (ICTJ)
Commissies
Ecocampus
Registration Incoming Staff
Congresdienst
Informatie
Catering
Reservatie
CampusplanCampusplan
Mobiliteit en bereikbaarheidMobiliteit en bereikbaarheid
LokalenreglementLokalenreglement
Uitstraling
Alumni
Eredoctoraten
Galerij
Login | Logout
Onderwijskundig Platform
Sitemap

Schenk aan de VUB Foundation

U maakt het verschil
Dankzij uw gift kan de VUB investeren in excellence!

schenk nu foundation

GF Sfeerbeelden

2012
Diploma-uitreiking 2017
2011
Nieuwjaar 2013
Opening Academiejaar 2016
2010
GK
Diploma uitreiking 2016
Infodag 21 maart 2015
2011
2007
2007
Diploma-uitreiking 15 november 2014
2012
Nieuwjaar 2015
Diploma uitreiking 2016

VUB Twitter

Tweets by @VUBrussel

"Medische Wereld, het beste op de markt!"

Koning Boudewijnstichting ondersteunt VUB-onderzoek naar gentherapie voor zeldzame ziekten

Op de Werelddag van de Zeldzame Ziekten, op 28 februari, heeft de Koning Boudewijnstichting verschillende prijzen uitgereikt om het onderzoek naar zeldzame ziekten in België een stevige boost te geven. Twee onderzoeksprojecten van de VUB werden geselecteerd; innovatieve gentherapieën voor de ziekte van Duchenne en voor Myotone dystrofie type 1. In beide gevallen gaat het om baanbrekende research onder aanvoering van professoren Thierry VandenDriessche en Marinee Chuah.

In de Europese Unie leven ongeveer 30 miljoen patiënten met een van de 7.000 bekende zeldzame ziekten – dat zijn ziekten die minder dan 1 persoon op 2.000 treffen. 80 procent van die ziekten is genetisch bepaald. 75 procent van de mensen met een zeldzame ziekte zijn kinderen of jongeren. De Koning Boudewijnstichting reikte op de Werelddag van de Zeldzame Ziekten een tiental prijzen uit om het onderzoek naar deze ziekten te ondersteunen.

VUB-onderzoek ondersteund

VUB-onderzoekers prof. dr. Thierry VandenDriessche en prof. dr. Marinee Chuah, die het Departement Gentherapie & Regeneratieve Geneeskunde leiden, ontvangen 200.000 euro steun van de fondsen Cremers-Opdebeeck en Pyleman, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, voor hun onderzoek naar gentherapie voor twee zeldzame ziekten. Ze zijn meer dan 25 jaar actief in het vakgebied van de gentherapie en hebben in die tijd een unieke ervaring opgebouwd. VandenDriessche en Chuah zijn alvast optimistisch: “We zijn hoopvol dat we door de oorzaak van de ziekte op genetisch vlak aan te pakken we een duurzame therapie voor erfelijke ziektes kunnen ontwikkelen, in het bijzonder voor de ziektes van Duchenne en Steinert.” 

20180228 Award Cermony Laureates 2017 001 0835 copyright Frank Toussaint

Credit foto: Frank Toussaint. Professoren Thierry VandenDriessche en Marinee Chuah, resp. 2de en 4de van links

Lees meer...

Francqui-leerstoel rond alternatieve methoden voor dierproefonderzoek gestart

Laureaat prof. dr. Maurice Whelan (Europese Commissie) houdt onderzoekers een spiegel voor met een inspirerende openingslezing.

Prof. dr. Maurice Whelan is binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor de werking van EURL ECVAM, het Europese Unie Referentie Laboratorium voor Alternatieven voor dierproeven. Eén van de taken is het identificeren van nieuwe technologieën, deze mee te helpen ontwikkelen, te valideren en te promoten om zo te komen tot een geïntegreerde strategie die minder gebruik maakt van proefdieren in het basis- en toegepast onderzoek.

Bijlagen:
Bewaar het bestand Invitation_Inaugural_Lecture_Francqui_Chair-27_Feb_2018_Prof_Maurice_W.pdfInvitation_Inaugural_Lecture_Francqui_Chair-27_Feb_2018_Prof_Maurice_W.pdf[ ]417 kB

Lees meer...

Schrijfactie voor dr. Ahmadreza Djalali

Op woensdag 28 februari vond op de Brussels Health Campus in Jette een schrijfactie plaats voor dr. Djalali die al 22 maanden in een Iraanse cel zit. Dr. Gerlant Van Berlaer las een emotionele brief voor aan zijn vriend en collega. Hij steekt Ahmadreza, zijn vrouw Vida en hun kinderen een hart onder de riem: “Wij blijven vechten voor jullie en ijveren voor Ahmadreza’s vrijlating.” Vida antwoordde per sms: “Many thanks to you and to all Belgian people who are so supportive!”

VUB-student Katoo Muylle ontvangt Best Student Award uit handen van Nobelprijswinnaar Jean- Marie Lehn

Katoo Muylle, doctoraatsstudent in de Farmaceutische Wetenschappen aan de VUB is door het Institute for Interdisciplinary Innovation in healthcare, onderscheiden met de Best Student Award – Best Individual Performance of the Interdisciplinary Program in Translational Medicine 2017. De prijs werd haar overhandigd op de campus van de ULB door de Franse onderzoeker Jean-Marie Lehn, laureaat van de Nobelprijs voor scheikunde in 1987.

De cursus bestond uit 15 halve dagen met interactieve sessies waarin de studenten basiskennis opdoen en een holistische kijk krijgen op de complexe processen die wetenschappelijke vooruitgang vertalen naar nieuwe standaarden in de zorg.

De Best Student Award levert Katoo Muylle een gratis deelname op van een weekcursus Translational Research and Medicine Development in Berlijn, aangeboden door het Fonds Baillet Latour en Frontiers. Van harte gefeliciteerd, namens de faculteit Geneeskunde en Farmacie!

ZORG2030: EERSTE BESLUITEN

De initiatiefnemers van ZORG2030, het UZ Brussel en de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB, hebben een eerste rapport opgemaakt van de ideeën en visies die van september tot eind december werden gedeeld op het dialoogplatform www.zorg2030.be. Ook de output van de dialoogdagen werden aan het platform toegevoegd.

In totaal werden 424 suggesties en ideeën online geplaatst. Wat valt op? Dat leest u hierhier. 

Bijlagen:
Bewaar het bestand Eerste_resultaten_ZORG2030-25JAN18.pdfEerste_resultaten_ZORG2030-25JAN18.pdf[ ]165 kB

Nieuwjaarsboodschap van de Decaan - 2018

Geachte collega’s,

Dames en heren,

Ik wil u graag allemaal hartelijk welkom heten bij deze feestelijke opening van het nieuwe jaar, het is daarbij traditie dat we kort terugzien op de gebeurtenissen van het voorbije jaar en dat vooruitzien naar de uitdagingen en opportuniteiten die zich in het komende jaar zullen stellen. Het is ook traditie dat we vandaag onze collega’s eren die het afgelopen jaar met pensioen zijn gegaan en dat we na afloop van deze nieuwjaarsboodschap samen met hen het glas zullen heffen om hen te bedanken voor hun inzet voor onze instelling.

Dames en heren de afgelopen 5 jaar heeft onze faculteit Geneeskunde en Farmacie het goed gedaan. We zijn met ongeveer 10% gegroeid en hebben nu 2099 studenten: 1319 bachelors en masters, 407 ManaMa studenten en 262 doctoraatsstudenten. De sterkste groei is er geweest bij de farmaceutische wetenschappen waar er een toename is met 50% over de afgelopen 5 jaar, van 300 tot 468 studenten in Ba en Ma samen, waarbij vooral de toename in de masterjaren van de opleiding geneesmiddelenontwikkeling opvalt. Ook bij de geneeskunde is er de afgelopen vijf jaar een toename geweest van 355 tot 474 studenten. Daar dienen we dan nog de 339 ASO’s en HAIO’s bij te tellen waardoor we dit jaar op meer dan 800 betoelaagbare studenten geneeskunde komen. Ik benadruk daarbij het woord betoelaagbaar, omdat vanaf 2018 alle diploma’s geneeskunde, dus ba, ma en manama zullen meetellen voor de toekenning van het zg onderwijsvariabele deel van de onderwijsmiddelen.  We hopen en verwachten dat met name het relatief grote aantal arts-specialisten dat we in opleiding hebben zal leiden tot een verhoging van onze facultaire allocatie. Voor de toekomst van de campus Jette is een voldoende grote instroom in de opleiding Geneeskunde van groot belang. Zoals u weet wordt de instroom in deze opleiding sterk beperkt via een toelatingsexamen. In 2017 werd voor het eerst ook een toelatingsexamen aan Franstalige zijde georganiseerd, waardoor onze rekrutering in de regio Brussel over betere kansen zou moeten beschikken dan in de periode daarvoor, toen aankomende studenten geneeskunde zonder toelatingsexamen te hebben afgelegd konden starten aan de Franstalige instellingen. Nu een meer ‘level playing field’ werd bereikt zullen jongeren uit het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel mogelijk vaker voor de VUB kiezen en we hebben dit jaar dan ook een significante stijging gezien van het aantal generatiestudenten, dwz studenten die direct na de beëindiging van het SO hebben gekozen voor een studie geneeskunde aan de VUB.

Lees meer...

Nieuwjaarswens 2018 vanwege Decaan GF & CEO UZ Brussel

Nieuwjaarswensen 2018 VUB GF UZB.web

De VUB en het UZ Brussel ontvangen 1.575.735 euro van Kom op tegen Kanker voor onderzoeksprojecten rond kanker

Dat maakte de organisatie bekend tijdens de plechtige beursuitreiking in de Ancienne Belgique. Het totale bedrag dat Kom op tegen Kanker dit jaar in patiëntgericht kankeronderzoek investeert is ruim 12 miljoen.

Het geld dat de VUB en UZ Brussel ontvangen van Kom op tegen Kanker is zowel bestemd voor onderzoeksprojecten, startersprojecten als afwerkersbeurzen. Het grootste bedrag gaat naar een exploratieve studie voor de behandeling van gevorderde kankers met een EGFR-, HER2- of Her3-mutatie. Het onderzoeksproject onder leiding van professor Jacques De Greve van het UZ Brussel ontvangt 510.750 euro. Twee startersbeurzen van elk 37.500 euro gaan naar onderzoek gepromoot door prof. dr. Bart Neyns en prof. dr. Karin Vanderkerken van de VUB). Ook gaat er in totaal 114.392 naar drie projecten in afwerking.

Amerikaanse Brian D. Novis Research Award voor Eline Menu en Elke De Bruyne

VUB-onderzoekers Eline Menu en Elke De Bruyne ontvingen in Atlanta een Amerikaanse Brian D. Novis Research Award van de International Myeloma Foundation voor hun onderzoek naar multipel myeloom.

In 1995 startte de International Myeloma Foundation (IMF) het Brian D. Novis Research Grant programma ter nagedachtenis van haar medeoprichter. De IMF reikt jaarlijks prijzen uit om onderzoek naar myeloom te stimuleren en zo de kansen van patiënten te verbeteren. Tot op de dag van vandaag heeft de IMF meer dan 100 veelbelovende projecten gesteund, waaronder nu dat van professoren Eline Menu en Elke De Bruyne. Ze namen hun prijs in ontvangst tijdens de jaarlijkse meeting van de American Society of Hematology in Atlanta.

Multipel myeloom (MM) is een kanker gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van plasmacellen in het beenmerg. De laatste jaren is er een enorme vooruitgang geboekt in de behandeling van de MM-patiënten onder andere dankzij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Toch hervallen de meeste patiënten door de aanwezigheid van overblijvende kankercellen na een effectieve eerste behandeling.

Een belangrijk kenmerk van multipel myeloom (MM) is de genomische instabiliteit, die leidt tot genetische defecten, drugresistentie en progressie van de kanker. De IMF kende Professor Elke De Bruyne een Brian D. Novis Research Junior Grant toe voor haar onderzoek naar de rol van protein arginine methyltransferase 5 (PRMT5) in de MM biologie, genomische instabiliteit en drugresponse.

Een andere oorzaak van herval, is de wisselwerking tussen de MM cellen en de beenmerg omgeving waarin ze zich nestelen. Professor Eline Menu ontving een Brian D. Novis Senior Award voor haar onderzoek naar de metabolische interactie tussen de MM cellen en hun omgeving.

Protesteer mee aan de Iraanse ambassade voor Dokter Djalali

Op donderdagavond 14 december houden Amnesty International en Vrije Universiteit Brussel een protestactie aan de Iraanse ambassade. Na een manifest oneerlijk proces werd de Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali, gastdocent aan de VUB, eind oktober ter dood veroordeeld in Iran. Dit weekend raakte bekend dat zijn advocaat nooit een hoger beroep indiende. Daardoor lijkt de uitvoering van de doodstraf steeds onvermijdelijker. De VUB roept studenten, wetenschappers, politici, diplomaten en andere burgers op sterk stelling te nemen tegen deze gang van zaken. We roepen de Iraanse autoriteiten op om hem zonder voorwaarden en onmiddellijk vrij te laten en alle aanklachten tegen hem te laten vallen.

Professors ≠ criminals - Kom mee actie voeren voor de vrijlating van dr. Djalali:

  • Donderdag 14 december van 18.00 tot 19.00 uur
  • Iraanse ambassade, Franklin Rooseveltlaan 15, 1050 Elsene
  • Door de EU-top zal het verkeer in de Brusselse binnenstad zwaar verstoord zijn. Metro en tram zullen dus de meest betrouwbare oplossing bieden. Met de wagen best extra reistijd incalculeren.

Amnesty International beschouwt Ahmadreza Djalali als een gewetensgevangene die enkel werd veroordeeld en wordt vastgehouden omwille van zijn weigering om zijn academische banden te gebruiken om te spioneren voor Iran.

 

De Iraanse autoriteiten hebben duidelijk lak aan de rechtsstaat en blijven vasthouden aan de doodstraf. Het bewijs dat werd aangeleverd tegen Djalali toont niets anders dan een academicus die vreedzaam zijn beroep tracht uit te oefenen.

Amnesty International lanceerde in oktober een petitie voor de vrijlating van dr. Djalai. Deze werd massaal door jullie ondertekend. Ook voor deze nieuwe protestactie reken ik op onze vereende krachten. Alleen samen kunnen we een verschil maken.

Bedankt om deze oproep verder te verspreiden,
#FreeAhmadreza

Caroline Pauwels
Rector Vrije Universiteit Brussel

Lees meer op VUB TodayVUB Today

Pagina 8 van 22

  • Start
  • Vorige
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Volgende
  • Einde
                          

GF-web v6 ©2000 - 2022   • Vrije Universiteit Brussel • Faculteit Geneeskunde & Farmacie • Brussels Health Campus

Laarbeeklaan 103 • 1090 Jette, BE • Tel: +32 (2) 477 41 02 • Fax: +32 (2) 477 41 59