VUB-WETENSCHAPPERS FORCEREN DOORBRAAK IN GENTHERAPIEONDERZOEK VOOR ERFELIJKE SPIERZIEKTES

Onderzoek naar veelbelovende behandeling ziekte van Duchenne gepubliceerd in gerenommeerd tijdschrift
Nature Communications
Prof. Marinee Chuah en prof. Thierry VandenDriessche van de Vrije Universiteit Brussel zijn er in geslaagd een nieuwe en efficiëntere gentherapie te ontwikkelen die ziekte van Duchenne tegenhoudt. Via gentherapie worden genen in de cellen geïntroduceerd met de bedoeling de onderliggende ziekte te genezen. De ziekte van Duchenne is een erfelijke genetische spierziekte die de spieren aantast en afbreekt. De ziekte treft 1 op 3500 jongens en jonge mannen. Het is daarmee één van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Deze nieuwe therapie biedt ook hoopvolle perspectieven voor de behandeling van andere erfelijke spierziektes.
Eerste Europese klinische studie belangrijke stap in de ontwikkeling van celtherapie voor type1 diabetes

VUB-onderzoekers en UZ Brussel mee aan het voorfront.
Het Center for Beta Cell Therapy in Diabetes, coördinator van een internationaal consortium voor translationele geneeskunde bij diabetes, en ViaCyte, Inc., hebben vandaag meegedeeld dat humane stamcel-gederiveerde cellen werden ingeplant bij type 1 diabetespatiënten onder vorm van een geëncapsuleerd kandidaat-product in subtherapeutische dosis. De transplantatie vond plaats in het UZ Brussel.
Het zijn de eerste patiënten in Europa die PEC-Direct krijgen toegediend, een kandidaat-product bestaande uit geëncapsuleerde pancreas progenitorcellen, die de verloren insulineproducerende bèta cellen moeten kunnen vervangen en zo de controle op de bloedsuikerspiegel herstellen bij patiënten met type 1 diabetes die voldoen aan de criteria voor een bèta cel vervangingstherapie. Lees meer...
Gentherapie-onderzoeker Thierry VandenDriessche ontvangt VUB-prijs Roger van Geen
Professor Thierry VandenDriessche heeft op 9 januari 2019 de zes-jaarlijkse VUB-prijs Roger Van Geen ontvangen voor zijn onderzoek naar gentherapie tijdens de laatste drie decennia. Via gentherapie worden genen in de cellen van een patiënt geïntroduceerd met de bedoeling de onderliggende ziekte te genezen.
Prof. dr. VandenDriessche en zijn team onderzoeken de ontwikkeling van gentherapie voor erfelijke ziektes (o.a. hemofilie, neuromusculaire ziektes), kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Bij erfelijk overdraagbare ziektes kan men hiermee de oorzaak van de ziekte op DNA-vlak trachten te corrigeren, wat voorheen niet mogelijk was. Dit illustreert het interdisciplinaire karakter van zijn onderzoek en de brede maatschappelijke relevantie, met de ultieme bedoeling op een duurzame wijze ernstige ongeneeslijke ziektes te behandelen.
Warmste week in Jette zit er op

Medische Bibliotheek en faculteit Geneeskunde en Farmacie schenken 2322 euro aan goede doelen.
De voorbije weken werden op de faculteit 1063 koppen warme chocomelk (en af en toe een koffie) uitgeschonken voor het goede doel, samen goed voor in 941 euro. De opbrengst van deze actie van de Medische Bibliotheek gaat net zoals vorig jaar naar Villa Samson. De faculteit doet daar nog ruim 1300 euro bovenop.
De faculteit GF steunde ook de Jump for Life actie van het UZ Brussel. Enkele medewerkers brachten bovendien een winnend bod uit voor een sprong en konden daardoor zelf ervaren hoe het voelt om van het dak van het ziekenhuis te springen. Een snelle opeenvolging van uiteenlopende gevoelens blijkbaar...
Eerste baby geboren in het UZ Brussel door innovatieve combinatie van preservatietechnieken voor oncofertiliteit

Nieuwe aanpak maakt invasieve eierstoktransplantatie overbodig
In het UZ Brussel werd voor het eerst wereldwijd een baby geboren na een nieuwe combinatie van behandelingen om de vruchtbaarheid van kankerpatiënten te bewaren.
De technieken voor het rijpen van eicellen in een schaaltje in het labo, het invriezen van zowel eicellen als eierstokweefsel om ze te bewaren en het injecteren van één zaadcel in elke eicel werden voor het eerst met succes gecombineerd. Dankzij die nieuwe aanpak kon de kersverse mama, die na haar kankerbehandeling op 26-jarige leeftijd al in menopauze was, zwanger worden zonder zware ingreep om haar eierstok terug te plaatsen. Daarmee zet het UZ Brussel opnieuw een belangrijke stap vooruit om de kinderwens van kankerpatiënten te vervullen bij wie die door hun behandeling in het gedrang kan komen.
Lees meer...
International Myeloma Foundation steunt VUB-onderzoeker Ken Maes
De International Myeloma Foundation heeft de Brian D. Novis Junior Research Grant 2019 toegekend aan de VUB-onderzoeker Ken Maes voor zijn "Studie naar het ontrafelen van de balans tussen tolerantie en immunogeniciteit in multipel myeloom cellen". De beurs is goed voor 50.000 dollar.
Ken Maes heeft een post-doctoraal mandaat van het FWO-Vlaanderen en doet onderzoek aan het departement Hematologie en Immunologie-Myeloma Center onder leiding van prof. Karin Vanderkerken. Hij onderzoekt momenteel de interactie van multipel myeloomcellen met dendritische cellen en macrofagen om nieuwe mechanismen van immuun tolerantie te identificeren. Het begrijpen van deze mechanismen kunnen in de toekomst leiden tot nieuwe behandelingen die het welzijn van patiënten verbeteren.
Mechanisme pancreaskanker in VUB-publicatie in vooraanstaand Nature Communications
Nieuw inzicht in genetisch ongecontroleerde groei een van meest dodelijke kankers
Vandaag, 30 november, verschijnen in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications de opvallende resultaten van VUB-onderzoek door het team van prof. dr. Ilse Rooman naar de ontwikkeling van pancreaskanker. Zij ontdekten de rol van frequent voorkomende genetische fouten in tumorcellen die gepaard gaan met grote agressiviteit en een korte levensverwachting als resultaat. Deze nieuwe kennis is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van gerichte therapieën voor pancreaskanker dat in aantal overlijdens borstkanker bijna heeft ingehaald.
Nieuwe therapie om meest kwaadaardige hersentumor aan te pakken verlengt mogelijk de overlevingskansen

Wereldprimeur: UZ Brussel gebruikt immuuntherapie lokaal in de hersenen voor de behandeling van glioblastoom
In het UZ Brussel bundelen oncologen en neurochirurgen hun onderzoeksinspanningen in de strijd tegen kanker voor een betere behandeling van patiënten met recidiverend glioblastoom.
Tot op vandaag heeft geen enkele behandeling in een klinisch onderzoek aangetoond de overleving van patiënten met recidiverend glioblastoom te verlengen. Hoewel de standaardbehandeling een verschil maakt, blijft de overlevingsprognose somber. Het onderzoeksteam van het UZ Brussel brengt daar verandering in. Dit blijkt uit de resultaten die op het afgelopen EANS (European Association of Neurosurgical Societies) congres in Brussel werden voorgesteld. Daar werd aangetoond dat immuuntherapie, die voor het eerst intracerebraal werd geïnjecteerd bij glioblastoompatiënten die in aanmerking kwamen voor heelkunde, mogelijk de overlevingskansen verlengt. Het UZ Brussel breidt deze studie nu ook uit naar patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden en dit is het geval voor de meeste patiënten met recidiverend glioblastoom.
Studenten 1ste master Geneeskunde in het wit
Klaar voor hun klinische stages
Op zaterdag 27 oktober kregen 68 studenten van de 1ste master Geneeskunde een witte doktersjas omgehangen tijdens de traditionele Witte Jassenceremonie. Met deze plechtigheid wordt de overgang gevierd van het louter studeren naar de praktijk van de klinische stages. De VUB-studenten starten daarmee een jaar eerder dan hun collega's aan de andere universiteiten én ze lopen ook meer stage.
Wat de langverwachte witte doktersjas betekent voor de studenten, vertellen ze zelf in de bovenstaande video.
Doctoraatsstudent Blazej Pedzich wint posterprijs op het Belgian Brain Congress 2018

Blazej Pedizch behaalde zijn Master in de Psychologie aan de Jagiellonian Universiteit in Polen en startte een jaar geleden zijn doctoraat in de Farmaceutische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel bij prof. dr. Dimitri De Bundel. Blazej stelde zijn werk over de rol van serotonine 2A-receptoren in de effecten van psychedelica op vreesverwerking voor op het Belgian Brain Congress. Het wetenschappelijk comité bekroonde zijn bijdrage met de Posterprijs.
Van harte gefeliciteerd namens de faculteit!
https://braincouncil.be/en/meetings/BBCongress2018/2018-poster-prizes